Kirken kritiserer nedprioriteringen af religion

Den katolske kirke kritiserer undervisningsministerens nedprioritering af religion som fag i skolerne. Foto: Justyna Krawczyk.

WARSZAWA: Den polske katolske kirke kritiserer nu nedprioriteringen af religion i folkeskolen. Mindre undervisning og nye regler på vej.


Den polske katolske kirke er stærk utilfredse med den nye undervisningsminister Barbara Nowacka nedprioritering af religion som fag i de polske skoler.

(Fortsættes under)

Nedprioritering af religion

Undervisningsminister Barbara Nowacka har allerede gennemført to af sine valgløfter, efter at hun tiltrådte som minister i december. Det ene var, at religionskarakteren ikke skal indgå i gennemsnitskarakteren efter endt skolegang. Den anden ting var, at fjerne det nationalt fastsatte pensum for materiale og lektier.

Styret af kirken

Selvom religionsundervisning er finansieret og en del af det offentlige skolesystem, så bestemmes læseplaner og lærere (der ofte præster eller nonner) af den katolske kirke. Undervisningen er valgfri, men de fleste børn deltager, selvom tallet har været faldende de seneste år.

Hver tredje polak vil af med religion

En undersøgelse fra Research Partner-bureauet viser, at 36 procent af polakkerne synes at religion fjernes helt fra skolerne. Hver fjerde – 25 procent vil ikke have ændringer, mens 21 procent støtter regerings mål om at halvere religionsundervisning fra to til en time om ugen.

Kritik af nedprioritering af religion

Den polske bispeorganisation (KEP) har kritiseret Nowackas beslutninger, og kalder dem uretfærdige. I en erklæring skriver kirken.

– Religionsundervisning giver mange fordele. Det opdrager i tro og introducerer værdier som godhed, ærlighed og skønhed i verden. Det giver en følelse af retfærdighed og medmenneskelighed.

– Det (religionsundervisninger, red.) hjælper også unge mennesker med at opdage og forstå meningen med deres eget liv i lyset af forskellige civilisationer og kulturelle udfordringer. Derfor bør der gøres alt for at sikre, at der er plads til religiøs og etisk undervisning, skriver KEP.

I skoleåret 2021-2022 deltog 80 procent af eleverne i skoler og forskolernes religionsundervisning. Tallet har dog været faldende de senere år, mest markant i de større polske byer.

Regeringskoalitionens aftale om nedprioritering af religion fortsætter.

Religion eller ej?

Vi har fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.