Klimaaftale fra Paris skal sikres i Polen

henryka_moscicka-dendys_jens_moerch_polennu_01

Polens ambassadør i Danmark Henryka Moscicka-Dendys ved godt at Polen har mange miljømæssige udfordringer, men omstilling går meget stærk, siger hun som optakt til COP 24 FN klimakonferencen i Katowice i Polen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


KØBENHAVN: – Vi ved godt, at vi har meget hjemmearbejde at gøre, men luftforurening er ikke kun et polsk problem, siger Polens ambassadør i Danmark.


FN klimatopmødet er indledt i den tidligere polske mineby Katowice, nord for Krakow. Frem til midten af december vil cirka 30.000 topfolk fra hele verden samles i byen, for at diskutere klodens fremtid og løsninger til de hastigt stigende klima og miljøproblemer.

En by i omstilling

Klimakonferencen – eller rettere COP 24 – er en internationale konference der vil få deltagelse af regeringsledere, ministrer, miljøforkæmpere, industri-bosser og mange andre, med klare politiske og økonomiske interesse i at løse klodens klimaudfordringer.

Katowice er en tidligere mineby, og hører til blandt de mest ramte af luftforurening i Europa. Hele regionen er sammen med blandt andet hovedstaden ramt hårdt af smog. Men man gør hele tiden fremskridt, siger Polens ambassadør Henryka Moscicka-Dendys.

– Vi ved godt, at vi har meget hjemmearbejde at gøre for at gøre det optimale, men vi er i gang, sagde ambassadøren blandt andet. Hun sammenlignede situationen i Katowice med forholdene i Ruhr-distriktet, hvor en by som Essen også har måtte gennemgå en mental forandring, for at skabe bedre forhold ikke mindst miljømæssigt.

LÆS MERE
Eksternt link: COP 24 Katowice

Og i Katowice er man langt.

– I Polen er vi langt med grønne løsninger, og Katowice gennemgår en voldsom forandring, siger Henryka Moscicka-Dendys. Ambassadøren fremhævede især den kraftige generelle satsning i Polen på vindenergi gennem de seneste årtier.

Men polakkerne er også stolte af at være valgt som centrum for den vigtige internationale konference.

– Det er et vigtigt møde, det er i Polen at der skal laves en vigtig køreplan for at indfri målene i Paris-klimaftalen, siger Henryka Moscicka-Dendys, der også fortæller at man har planer for udfasningen af kul som brændsel. Kul fra de polske miner er en særlig slags kul, der forurener langt mere end almindeligt kul.

Dansk deltagelse

Fra Danmark ventes det at klima og energiminister Lars Chr. Lilleholt deltager, ligesom Eksportrådet, Velux, Rockwool fonden, Dansk Industri og mange andre.

Grænsekontrol

COP 24 fortsætter frem til og med den 14. december. Der er indført grænsekontrol i Polen frem til den 16. december. To gange tidligere har Polen været vært for en FN klimakonference. I Poznan i 2008 og i Warszawa 2013.