Klimamøde i Poznan åbner i skyggen af uenighed i EU

  Minister_Nowicki

  Den polske miljøminister Maciej Nowicki leder de næste 12 dages forhandlinger i Poznan.


  I dag åbner FNs store konference om klima og energi (COP14) i den polske by Poznan. Den seneste uge har afsløret at Polen ikke ser sig i stand til at opfylde EUs ambitioner på klimaområdet.


  Repræsentanter for 186 lande mødes i dag til klimakonference i Poznan i det vestlige Polen. Konferencen (COP14) varer 12 dage og er arrangeret af FN. Den har blandt andet til formål at skabe et grundlag for en stor klimapagt på klimatopmødet i København om et år.

  På et optaktsmøde søndag aften udtrykte FNs topembedsmand på klimaområdet frygt for, at den økonomiske krise vil undergrave kampen mod global opvarmning.

  Yvo de Boer sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters, at verdens lande skal undgå give økonomien et “billigt og beskidt fix” ved at bygge billige, stærkt forurenende kulkraftværker.

  Polen kan ikke opfylde EUs mål

  Umiddelbart efter konferencen i Poznan mødes EUs stats- og regeringsledere til topmøde i Bruxelles.

  De skal blandt andet skal prøve at nå frem til en aftale om, hvordan de skal opfylde unionens mål om at skære 20 procent af de 27 EU-landes udledning af CO2 og sikre, at en femtedel af landenes forbrug af energi kommer fra vedvarende energi senest i 2020.

  Polen har i løbet af den seneste uge markeret, at landet ikke ser sig i stand til at opfylde målene.

  Andre krav til fattige end til rige

  Polens europaminister Mikolaj Dowgielewicz har gjort det klart, at landets energiforsyning mange år endnu vil være baseret på kraftværker, der fyrer med kul og brunkul.

  Han siger, at Polen ikke bare kan slukke for lyset og lukke ned for al industriel aktivitet af hensyn til klimaet.

  Mikolaj Dowgielewicz opfordrer til, EU stiller andre krav til de nye, fattige lande end til de gamle mere velstillede medlemslande.

  Læs mere om konferencen i Poznan.

  De polske arrangørers hjemmeside

  FNs side om konferencen