Kommunismen gav ikke ligestilling mellem kønnene

  Debat_på_kvindernes_internationale_kampdag_8_mar_2007

  Billedet er fra markeringen af kvindernes internationale kampdag 8. marts sidste år i EU. Bemærk, at det er en mand der taler.


  Kvindernes internationale kampdag blev markeret overalt i går. Ny rapport fastslår, at kvinder fra de tidligere kommunistiske lande stadig har meget at kæmpe for.


  Kvindegrupper har været samlet til arrangementer overalt i Polen i går. Anledning var kvindernes internationale kampdag – 8 marts.

  Samme nonsens

  Grupper af kvinder, kendt som Manifas-gruppen, arrangerede i går demonstrationer i flere større polske byer. I byerne Warszawa, Gdansk, Torun, Krakow og Wroclaw var der flest kvinder samlet i protest mod mandsdominerede organisationer, regeringer og virksomheder.

  Demonstrationerne var kaldt sammen under sloganet: Alle organisationer, samme nonsens.

  Ligestilling halter overalt

  Europarådet offentliggjorde i sidste uge en rapport der fastslår, at alt for få kvinder bestrider topstillinger. Der er nemlig lang vej op til målsætningen om en repræsentation af kvinder på 40 %.

  Antallet af kvindelige ministre i de 42 medlemmer af Europarådet er på 29 %, og kun 22 % af medlemslandene parlamenter er kvinder. Det er blandt de tidligere kommunistiske lande, at kvindernes andel i toppen af samfundet er mindst.

  Kun tre lande

  Ifølge rapporten er kun tre europæiske lande kommet op på den ønskede målsætning. Det er Sverige, hvor kvinderne fylder 46 % af de ledende poster, mens Finland og Holland lige akkurat kommer op på de 40 %.

  Belgien, Danmark og Norge følger på de næste pladser, men under målsætningen. Finland og Spanien har det største antal kvinder i parlamentet, ligesom der også findes kvindelige præsidenter i Irland og Finland.

  Polen ikke med

  Polen er blandt de fem lande som ikke har oplyst, hvor stor andel af topstillingerne som kvinderne beklæder.