Kriminel voldsmand løsladt efter ordre fra justitsminister

En gruppe abortmodstandere angreb flere kvinder under den store protestdemonstration i Wroclaw onsdag aften. Nu er gerningsmanden løsladt, efter ordre fra de centrale myndigheder. Foto: Ludwina Wiktora Zdziarska, Wroclaw.

WROCLAW: En 32-årig kriminel polak, der onsdag angreb en kvinde i en abort-demonstration, er nu løsladt efter ordre fra justitsministeren.


Da der var abort-demonstrationer i Wroclaw onsdag, gik en 32-årig polak sammen med ligesindede nationalister til angreb på en gruppe demonstrerende kvinder. Gerningsmanden gik efter en kvindelig journalist, som han gik til angreb på. Overfaldet var voldsomt, og politiet kan dokumentere angrebet på filmoptagelser.

1,5 års fængsel

Den 32-årige polak blev hurtigt fundet af politiet og varetægtsfængslet. Han stod til en straf på op til 1,5 års fængsel på grund af voldshandlingen. Politiet har også fundet store mængder narkotika hos den tiltalte. Og mange penge i kontanter. Derudover vist det sig, at hans bil var forsynet med falsk stelnummer, hvilket også gør ham skyldig i dokumentfalsk. Politiet undersøger også, om bilen oprindelig er stjålet og forsynet med nyt stelnummer. Anklagemyndigheden havde krævet manden varetægtsfængslet indtil en retssag kunne afgøre hans endelige skæbne i sagen.

Den 32-årige voldsmand anholdes af politiet i Wroclaw efter angreb på demonstranter. Privatfoto.

Løsladt af Warszawa

Men lørdag formiddag, hvor dommervagten skulle tage stilling til fortsat varetægtsfængsling, ændrede anklagemyndigheden tiltalen, og krævede ikke længere varetægtsfængsling. Flere kilder hævder samstemmende, at det var den centrale anklagemyndighed, der er styret af landets justitsminister, der havde krævet den 32-årige løsladt. Det skriver lokalredaktionen på Gazeta Wyborcza i Wroclaw. Oplysningen bekræftes af presseafdelingen ved distriktsdomstolen i Wroclaw, og af den 32-åriges advokat. Nu er den tiltalte blevet løsladt, men overvåges dog af politiet og han må ikke forlade landet før sagen har været for retten.

Betjent kørte demonstranter ned

I Warszawa var der også en episode, hvor gerningsmanden blev frifundet af den centrale anklagemyndighed. En polsk bilist torpederede med fuldt overlæg en gruppe demonstranter, hvor to kvinder blev ramt og fik alvorlige skader. Politiet fik fat i den voldsomme chauffør, og fik ham sat bag tremmer. Få timer senere måtte politiet dog løslade ham, efter ordre fra den centrale anklagemyndighed. Den aggressive bilist viste sig at være officer i den hemmelige polske sikkerhedstjeneste CBA.

38 anholdt fredag

Fredag var der også sammenstød med bøller, der gik til angreb på demonstrationen i Warszawa. 38 blev anholdt for voldelig adfærd, de fleste af dem var hooligans der ville skabe ballade. En anden gruppe af fanatiske abortmodstandere blev jaget på flugt af de ellers fredelige demonstranter.

Søndag er der igen demonstrationer – ikke bare i Polen – men i mange lande og byer verden over. I Danmark er der solidaritets-demonstrationer i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.