Krisen i Polen optrappes og kløfterne bliver dybere

  sejmen_besat

  Medlemmer af det tidligere regeringsparti Borgernes Plaform (PO) holder fortsat Polens parlament besat, og har gjort det siden fredag. På billedet ses blandet andet Polens tidligere statsminister og udenrigsminister. Foto: PO.


  WARSZAWA: Møder mellem oppositionen og Polens præsident har ikke ændret på krisen. Chefredaktør advarer nu om kaos. Demonstrationerne fortsætter og parlamentet er stadig besat.


  Polens præsident Andrzej Duda har søndag haft møder med oppositionen i Polen i et forsøg på at løse landets demokratiske krise. Men det endte resultatløst. Det polske parlament er fortsat besat af oppositionsmedlemmer, og i mange polske byer har der været demonstrationer siden fredag. Lokalafdelinger af regeringspartiet er under politibeskyttelse.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polens præsident vil mægle og løse landets krise

  Vil hindre optrapning

  Andrzej Duda siger gennem sin talsmand, at han vil hindre at krisen optrappes og han appellerer til parterne om at indtage deres pladser i parlamentet igen. Formanden for Det Polske Bondeparti (PSL) Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vil også have genoptaget parlamentets normale arbejde, sagde han efter dagens møde med Duda.

  Finanslov igen

  Oppositionen, som også Det Polske Bondeparti er en del af, vil dog ikke opgive besættelsen af parlamentet, før de love der blev vedtaget uden for Sejmens parlamentariske forsamling, bliver kendt ugyldige. Det gælder blandt andet finansloven for 2017, og en lov om nedsættelse af pensioner for politi og militære personer der arbejdede under kommunismen i Polen. Mens præsidenten forsøger at mægle, beskylder Polens statsminister fra samme parti oppositionen for at sabotere arbejdet, fordi de tabte sidste valg.

  Advarer om kaos

  Chefredaktøren for det moderate polske dagblade Rzeczpospolita, Boguslaw Chrabota advarer i en sjældent set kronik om, at situationen i Polen nemt kan komme helt ud af kontrol. Den respekterede chefredaktør minder om, at det var en gadesælger der startede det arabiske forår. Nu har vi udsigten til 50 års ruin, og konsekvenserne i dag i Aleppo.

  Han mener, at Kaczynski udtalelser til de polske folkevalgte om hooliganisme og beskyldninger om anarki, er destruktivt for Polen og demokratiet i Polen. Han anklager også Kaczynski for, at have gjort pressen til en fjende af demokratiet. Chefredaktøren mener, at Sejmens ledelse må indlede en dialog med medierne om arbejdsforholdene i parlamentet.

  – Der skal kun en enkelt uheldig episode til, før landet kan være kastet ud i rent kaos. Politiet har nu gentagne gange været indsat mod befolkningen, det gør polakkerne vrede, og gør kun hele situationen meget værre. Der skal dialog til nu inden det er for sent advarer chefredaktøren. Han er rystet over, at Polens nummer 1 – præsident Andrzej Duda – ikke er trådt i karakter i krisen der har varet siden fredag.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Politiet måtte igen bruge magt for Kaczynski

  Vil mødes med Kaczynski

  Formanden for det tidligere regeringsparti Grzegorz Schetyna, Borgernes Platform (PO) aftalte på sit møde med Andrzej Duda, at det var nødvendigt at få en samtale med Jaroslaw Kaczynski, da han er den eneste der kan tage beslutninger for PiS-medlemmerne. Så udover samtaler er der intet ændret ved situationen i Polen. De medlemmer der har besat Sejmen bliver der til tirsdag, og muligvis længere. En talskvinde for PO sagde søndag, at de bliver i parlamentet indtil finansloven for 2017 bliver behandlet der.

  Kaczynski bestemmer

  Kilder tæt på forløbet siger til polennu.dk, at Kaczynski ikke vil acceptere at de vedtagne love fra fredagens forsamling i Sejmen skal genbehandles. Dermed er der ikke udsigt til nogen løsning på konflikten, og det er stadig uvist om partiformanden vil mødes med sin kollega fra Borgernes Platform.

  Duda kan ingenting

  Polens tidligere præsident Lech Walesa tror ikke på at den nuværende Duda kan opnå noget som helst, og Lech Walesa kræver nyvalg til parlamentet for at krisen kan løses. Han vil have Kaczynski fjernet.

  – Kaczynski er måske intelligent, men han kan ikke regere noget som helst, siger Nobel Fredsprismodtager og tidligere præsident, Lech Walesa.

  Måtte fyre brødrene

  Præsidenten har tidligere sagt til polennu.dk, at han måtte fyre brødrene Kaczynski som medarbejdere fordi de var fyldt med had, og udelukkende kunne kigge tilbage – og aldrig frem.

  Kendt fra tv

  De to Kaczynski brødre, hvor af den ene Lech Kaczynski omkom ved en flyulykke i Smolensk, blev kendt som tv-børnestjerner under kommunismen i Polen, og de har siden indtaget positioner som blandt andet præsident, statsminister og borgmester i det polske politiske landskab.

  Nye protester

  Mandag overtager regeringspartiet også magten i højesteret, da det er skiftedag for flertallet. Det vil formentlig få optøjerne og demonstrationerne til at stige yderligere i omfang.