Kronprins Frederik takkede af ombord på Niels Juel

Kronprinsesse_Mary_og_Kronprins_Frederik_maja_giannoccaro_Niels_Juel

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik forlader fregatten Niels Juel i Szczecin efter et 3- dages hårdt pakket program i Polen. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


SZCZECIN: Polen er et vigtigt naboland for Danmark, sagde kronprins Frederik i en takketale til Polen ombord på den danske fregat Niels Juel.


Danmarks tronfølger kronprins Frederik takkede onsdag de polske værter for det officielle besøg i Polen med en reception på dansk forsvars nyeste fregat, Niels Juel. Receptionen var afslutning på tronfølgerparrets tre-dages besøg i Polen.

Fregatten havde fået første parket i havnen i det centrale Szczecin, og trafikken i byen var i mange timer lammet af det massive sikkerhedsopbud i forbindelse med det royale besøg.

Tak for tre dage

Kronprins Frederik, der var vært på vegne af Danmark og i spidsen for en erhvervsdelegation med 60 danske virksomheder, sagde i sin tale ved den lukkede afslutningsreception, at Polen er andet og mere, end det som mange danskere, måske forestiller sig. I sin tale kom kronprinsen også ind på vigtigheden af at styrke båndene mellem vore lande på en lang række områder.

– Nøgleordene for relationerne mellem Danmark og Polen er samarbejde og innovation, sagde kronprins Frederik. Tronfølgeren sagde også, at samhandlen mellem de to lande ventes at være fordoblet i 2020.

Handler om mennesker

– Selv om dette er et erhvervsfremstød for dansk og polsk samhandel, så er det vigtigste, at det hele handler om mennesker, sagde kronprins Frederiks i sin klare analytiske og humanistiske tale til de inviterede polakker og danskere.
Kronprisen sagde også i Szczecin, at byen er et godt eksempel på dansk polsk samhandel, da det er her der er flest danske investeringer.

Mange deltagere

Deltagerne ved afskedsreceptionen ombord på Niels Juel var udover kronprinsesse Mary og kronprins Frederik, danske og polske soldater og officerer, erhvervsfolk, de to landes ambassadører, den danske miljøminister Kirsten Brosbøl og en lang række fremtrædende danske og polske erhvervsledere, polske politikere og embedsmænd og personale fra det danske Udenrigsministerium. Afskedsreception var lukket for pressen, men polennu.dk havde som eneste medie adgang til Kronprinsens og Danmarks reception på det højteknologiske danske skib, Niels Juel.

10 års bryllupsdag

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev modtaget på Szczecin Rådhus onsdag formiddag af byens borgmester.

– Det er fantastisk at være her – det er anden gang jeg er her, sagde kronprinsen ved ankomsten til Szczecin. Og dagen var også ganske særlig for de royale gæster, da kronprinseparret havde 10 års bryllupsdag. Derfor blev de også mødt af en bryllupskage som byen havde lavet til parret, som de fik umiddelbart efter ankomsten. Se billederne i galleriet.

SE BILLEDER
polennu.dk: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i Szczecin, Polen.

Med i det store følge ved ankomsten til Rådhuset i Szczecin var blandt andet Danmarks miljøminister Kirsten Brosbøl, Polens ambassadør i Danmark Rafel Wisniewski og den danske ambassadør i Polen, Steen Hommel.

Hårdt program

Efter modtagelsen på Rådhuset deltog kronprins Frederik sammen med miljøminister Kirsten Brosbøl i en energikonference om blandt andet vindenergi.

Kronprinsesse Mary tog på virksomhedsbesøg hos den danske virksomhed K. K. Electric, og besøgte et hospital for kræftramte børn.

Kaja og Mary

Besøget på hospitalet gjorde især indtryk på Mary, da den 3-årige Kaja forelskede sig i den danske prinsesse. Og det var gensidigt og det blev til en længere leg. Det var først da kronprinsessen gav Kaja de blomster hun fik ved ankomsten, at den lille piges opmærksomhed skiftede fra prinsessen.

Trodsede sikkerhedsvagterne

Da kronprinsesse Mary var på vej ud, fik hun øje på en hob af andre børn på hospitalet.

Trods klare sikkerhedsregler, valgte den populære danske prinsesse Mary at trodse afspærringerne for at gå hen til de børn, der ikke var udvalgt til mødet med hende. Det vakte glæde og hjertevarme, ikke alene blandt børnene, men også i kronprinsessens følge, blandt hospitalsmedarbejderne og de tilbageværende journalister. Kun de polske og danske sikkerheds-folk var tydeligvis mindre tilfredse med den royale beslutning.

Dansk erhvervsfrokost

Kronprins Frederik og delegationen deltog i en frokost som var arrangeret af den danske erhvervsklub i Warszawa og det dansk-polske handelskammer i Danmark. Efter frokosten besøgte kronprinseparret kasernen der huser de fælles nord-østlige NATO-styrker, hvor der var parade.

Tidligere forsvarsminister Søren Gade var – i egenskab af direktør for Fødevare og Landbrug – også med på turen, og havde sneget sig med på kasernen, da han selv har gjort tjeneste der, og besøgt kasernen som forsvarsminister.

Niels Juel

Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys sidste optræden på det 3 dage lange besøg i Polen, var reception som Danmark var vært for ombord på fregatten Niels Juel i Szczecin havn.

Stor royal effekt

Kronprins Frederik og Mary har gjort et stort indtryk på turen – ikke alene overfor polakkerne – men også over for de danske deltagere, erfarer polennu.dk.

En fremtrædende dansk erhvervsmand, der ønsker at være anonym, siger til polennu.dk at det er overvældende hvilken enorm effekt det har for Danmark, at kronprinsen og hans hustru er i spidsen for den danske delegation. Det er helt utroligt, og der er lavet nye aftaler mellem Polen og Danmark som aldrig før.

Navngivet af Mary

Fregatten Niels Juel er navngivet efter den dansk-norske søhelt admiral Niels Juel (1619-1697). Niels Juel var i en periode øverstbefalende for den danske flåde, hvor han vandt flere sejre mod den svenske arvefjende. Fregatten Niels Juel blev navngivet af kronprinsesse Mary på Odense Stålskibs 7. november 2011.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary forlod Szczecin havn onsdag eftermiddag, for at fejre deres 10 års bryllupsdag. Inden afrejsen sagde tronfølger-parret til de danske medier, der var interesseret i at høre om parrets mere private del af bryllupsdagen.

God bryllupsdag

– Vi har en god bryllupsdag, vi har sovet i samme seng, vi er stået op sammen – vi arbejder sammen, så det er godt, sagde en smilende kronprins inden parret vinkede officielt farvel for sidste gang i denne omgang.

SE BILLEDER
polennu.dk: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i Szczecin, Polen.