Svensk prinsesse gav plads til overlevende

Den 42-årige svenske kronprinsesse Victoria på 75 års dagen for Auschwitz-lejrens befrielse mandag. Her sammen med den svenske statsminister. Foto: G. Jakubowski KPRP.

KRAKOW: Sveriges kronprinsesse Victoria blev i Polen, så overlevende fra Auschwitz lejren og deres familier kunne komme hjem til Stockholm først.


Den svenske kronprinsesse Victoria deltog i markeringen af 75 års dagen for udryddelseslejren Auschwitz mandag. Sammen med overlevende, deres familier og svenske regerings-repræsentanter, var kronprinsessen i spidsen for den svenske delegation, der var fordelt på to svenske regeringsfly.
Da de svenske Auschwitz-overlevere og deres familier skulle hjem, var det ene af regeringsflyene gået i stykker, og kunne derfor ikke lette fra Krakow mod Stockholm igen. Tilbage var kun Kronprinsessens fly.

Kronprinsessen bliver

På eget initiativ tilbød Victoria, at de overlevende og deres familier kunne tage hendes fly hjem, og så kunne prinsessen og hendes stab blive i Polen til dagen efter.

– Der var mange af kz-overleverne og deres ledsagere, der var meget taknemmelige. Det havde været en lang dag og meget følelsesmæssig for de overlevende, der alle er oppe i alderen. Så kronprinsessen var bekymret for dem og mente, at det var en selvfølgelighed, at de skulle kunne komme hjem først, siger en talskvinde for hoffet i Sverige.

Den svenske kronprinsesse Victoria rejste med ordinært rutefly til Warszawa og videre til Stockholm, efter en overnatning i Polen.