Landmænd protesterer imod salg af jord til udlændinge

  Landbrugsvarer_i_Polen

  De polske landmænd er utilfredse med de mange udlandske opkøbere af landbrug. Foto: Iben Molgaard Madsen


  WARSZAWA: Frygten for salg af jord til udlændinge har fået polske landmænd på gaden i protest. Nu behandles tre nye lovforslag i parlamentet i Polen.


  De polske landmænd protesterer i disse dage over hele landet. De er utilfredse med, at for meget af den polske landbrugsjord sælges til udenlandske koncerner.

  Fagforening bakker op

  Den polske fagforening Solidarnosc bakker op om protesterne.

  – Udbuddene omkring salg af jord er ude af kontrol, sagde Wojciech Wlodarczyk, formand for Solidarnosc regionale kontor for individuelle landmænd til polsk TVP.

  – Det er især et problem i grænseområderne i det vestlige Polen, sagde Wlodarczyk.

  Overgangsordning udløber

  Polen fik ved optagelsen i EU i 2004 en overgangsordning, hvor adgangen til at købe jord blev begrænset for EU-borgere, men overgangsordningen udløber om to år, og det har fået flere i Polen til at frygte udviklingen fra 2016.

  Tre nye lovforslag

  Sagen har politisk bevågenhed, og lige nu arbejdes der på ikke mindre end tre forskellige lovforslag på området.

  Det ene lovforslag forberedes af regeringen i det polske landbrugsministerium i samarbejde med fagforeningen Solidarnosc.

  De to andre lovforslag er fremsat af henholdsvis PiS, der er Polens største oppositionsparti, og det lille regeringsparti PSL.

  Fælles for de tre lovforslag er, at de ønsker at begrænse mulighederne for spekulation med jord og sikre, at en større andel af jorden sælges til private landmænd, skriver dagbladet Rzeczpospolita.