Lav stemmeprocent gør folkeafstemning ugyldig

  Folkeafstemning_i_Polen_erklæret_ugyldig_på_grund_af_lav_stemmeprocent

  Næstformand for Den Polske Valgkommission Wieslaw Kozielewicz sagde, at søndagens folkeafstemning fik den laveste stemmeprocent i Polens historie. Foto: Den Polske Valgkommission.


  WARSZAWA: Søndagens folkeafstemning i Polen havde den laveste stemmeprocent i landets historie. Resultatet blev mandag kendt ugyldigt.


  Kun 7,8 procent af polakkerne mødte op og satte deres kryds ved søndagens folkeafstemning i Polen.

  Hvis resultatet skulle have været bindende, skulle mere end 50 procent være mødt frem, og Den Polske Valgkommission erklærede derfor folkeafstemningen for ikke-bindende, da resultatet blev offentliggjort mandag.

  Laveste stemmeprocent i Polens historie

  – Vi har sat en ikke særlig ærefuld rekord. Så lav en stemmeprocent har der aldrig før været ved en national folkeafstemning, sagde næstformand for Den Polske Valgkommission Wieslaw Kozielewicz.

  Søndagens folkeafstemning har kostet 83 millioner zloty meddelte valgkommissionen. Det svarer til 30 zloty for hver afgivet stemme.

  – Man kan lave sjov med, at det har været en af de dyreste meningsmålinger, der er lavet i Europa, sagde næstformanden for valgkommissionen ved mandagens pressemøde.

  Stor enighed blandt vælgerne

  De vælgere, der mødte op til folkeafstemningen, var meget enige om resultatet.

  78,75 procent svarede ja til at indføre valg i enkeltmandskredse til Sejmen. 82,63 procent svarede nej til at fastholde den nuværende ordning for partistøtte, mens 94,51 procent svarede ja til, at skattesager skal falde ud til borgernes fordel ved tvivlsspørgsmål.

  Ikke flere folkeafstemninger

  Polens præsident Andrzej Duda bad sidste uge senatet om at udskrive endnu en folkeafstemning samme dag, hvor der er parlamentsvalg den 25. oktober.

  Her skulle borgerne svare på spørgsmål om pensionsalderen, skolealderen og salg af statsskovene, men fredag afviste senatet at udskrive en folkeafstemning med de emner.