Lech Kaczynski mindet på Opstandsmuseet

  Polens_præsident_Lech_Kaczynski_polennu

  Polens tidligere præsident, og tidligere borgmester i Warszawa, blev i går hædret med en mindeplade på Opstandsmuseet i den polske hovedstad, som han tog initiativ til i 2003. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz afslørede i går en mindeplade for Lech Kaczynski på Opstandsmuseet i den polske hovedstad.


  Den afdøde præsident Lech Kaczynski blev i går hædret med en mindeplade på Opstandsmuseet i Warszawa.

  Lech Kaczynski var før tiden som præsident, også borgmester i Warszawa. Han omkom ved en flyulykke ved Smolensk for et år siden i morgen.

  Det var på hans initiativ, at det i 2003 blev besluttet at opføre Opstandsmuseet i 2003. Mindepladen blev afsløret af borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz, og den afdøde præsidents tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, var blandt de mange gæster.

  Kamp uden støtte

  Opstanden i Warszawa begyndte den 1. august 1944, da polakkerne forventede at den Røde Hær ville komme dem til undsætning, da de stod ved floden Wislas bred i Warszawa.

  Opstandsmuseet viser i tekst, lyd, film og billeder, hvordan polakkerne kæmpede mod besættelsesmagten, om undergrundshæren i Warszawa, der gjorde livet surt for de tyske styrker.

  Russerne undlod at komme polakkerne til undsætning, og opstanden betød at polakkerne måtte give op overfor russerne efter 63 dages kamp. 200.000 polakker blev dræbt, de fleste kvinder og børn.

  Siden åbningen den 31. juli 2004 har Opstandsmuseet i Warszawa haft 2,7 millioner besøgene.