Polens stærke mand, partiformanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) søger fortsat efter en forklaring på Smolensk ulykken den 10. april 2010, der kostede hans bror præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk
WARSZAWA: Liget af den afdøde præsident Lech Kaczynski bliver et af de første lig der graves op igen, i forsøget på at finde en ny forklaring på ulykken i 2010.
I juni besluttede anklagemyndigheden at grave samtlige ofre fra Smolensk ulykke op fra deres hvile, seks år efter ulykken.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Liget af afdød polsk præsident skal obduceres
Enig i opgravning
Jaroslaw Kaczynski siger til den polske hjemmeside onet.pl, at han er enig med anklagemyndigheden om at opgrave ofrene, og han mener at hans afdøde bror skal være en af de første der skal obduceres:
– I min brors tilfælde, er der talt om en konkrete dato, siger Jaroslaw Kaczynski, der også tilføjer at Lech Kaczynski bliver en af de første, hvis ikke den allerførste, der skal genopgraves.
Gravfred?
Andre efterladte til ofrene, har derimod indtrængende bedt myndigheder om at lade være med at grave deres kære op igen. Men det påvirker ikke Polens stærke partiformand, der afviser kravet med henvisning til at det altid er anklagemyndigheden der tager den slags beslutninger.
– Det er der ingen grund til at lave om på, mener Jaroslaw Kaczynski.
Tror ikke på rapporter
Opgravningerne sker fordi den afdøde præsidents tvillingebror Jaroslaw Kaczynski, ikke tror på de officielle rapporter og eksperter om årsagerne til ulykken der også kostede 95 andre højtstående polakker livet.
Ikke en ulykke
Jaroslaw Kaczynski, Polens stærke partiformand, mener nemlig ikke det var en ulykke, men sabotage der skulle tage livet af hans bror, den tidligere præsident Lech Kaczynski. Blandt de skyldige har han tidligere nævnt Donald Tusk og Vladimir Putin.
Ny kommission
Derfor har Kaczynski også nedsat sin egen Smolensk kommission, som blandt andet tæller danskeren Glenn Jørgensen, der ifølge Polens forsvarsministeriums hjemmeside er lektor fra Danmarks Tekniske Universitet. Danskeren skulle også have særlige kompetencer når det gælder eksplosioner og fly.
LÆS OGSÅ
polennu.dk: Dansk ingeniør afviser Smolensk rapport
Ingen dato
Det er ikke oplyst, hvornår alle ligene fra Smolensk ulykken i 2010 bliver gravet op, eller om hvor mange der er tale om, da flere af ofrene allerede er brændt og dermed ikke kan obduceres.