Lech Walesa har vundet sag mod Polen i Strasbourg

Danmarks statsminister Mette Frederiksen
Lech Walesa har grund til at smile og grine. Han har vundet over Polen i en sag om en falsk beskyldning mod ham, om at han var russisk agent med kodenavnet ”Bolek” under kommunismen i Polen. Her griner han sammen med Danmarks statsminister. Foto: Lars Møller.

STRASBOURG: Nobel Fredspris modtager Lech Walesa har vundet sag mod Polen ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.


Lech Walesa har vundet en sag mod Polen ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Den tidligere præsident og strejkeleder er blevet tilkendt en erstatning på 30.000 euro.

Kampen om Historien

Sagen handler om beskyldninger om at Lech Walesa var spion under kommunismen med kodenavnet ”Bolek”. Beskydningen så dagens lys i 2005, og kommer fra en daværende oppositionspolitiker. Lech Walesa blev dog pure frifundet for beskyldninger ved en domstol i 2011. Retten afgjorde også, at oppositionspolitikeren skulle komme med en undskyldning for de falske anklager mod Lech Walesa i fuld offentlighed.

Omstødt af Kaczynski-regeringen

Men dommen blev omstødt ti år efter – i 2021 – af en ny juridisk enhed der skulle kontrollere højesteret. Det var muligt takket være justitsminister Zbigniew Ziobro, da han i 2017 indførte det kontroversiel domstolsråd, som en del af en ”retsreform”.

Lech Walesa har vundet

Lech Walesa siger i en kommentar, at han helst var sagen helt foruden, selv om han er blevet tilkendt 30.000 euro i erstatning.

– Jeg har aldrig arbejdet mod Polens interesser, men mod folk som hr. Ziobro og det syge system, som folk som ham har skabt, siger Lech Walesa og fortsætter:

– Hr. Ziobro! Efter et regeringsskifte vil vi tage os af dig. Du kommer i samme situation, som du ville sætte mig i, siger Lech Walesa i en kommentar til dommen.

Dom gælder alle afgørelse

I dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol slås det fast, at ændringen er lavet af politiske årsager. Og ikke nok med at domstolens afgørelsen handler om Lech Walesa, så gælder afgørelsen over alle andre afgørelse, der er lavet af det særlig domstolsråd.

– Den indklagede stat skal træffe passende lovgivningsmæssige og andre foranstaltninger for at sikre, at dens nationale retsorden overholder kravene til en ‘uafhængig og upartisk domstol oprettet ved lov’ og princippet om retssikkerhed, hedder det i dommen.

Polen blev dømt til at genoprette den “uafhængige og upartiske domstol der er etableret ved lov”.

Lech Walesa modtog den engelsksprogede udgave af bogen Kongehuset – på arbejde for Danmark (Royal Denmark), hvor Lech Walesa udtaler sig om den danske dronning. På billedet ses viceambassadør Malene Bøgesvang (th.), der på Danmarks vegne overrakte Lech Walesa bogen. På billedet ses også Polens ekspert Anna Werenberg og i baggrunden er det den danske billede- og keramik-kunstner Palle Hammerager. Foto: Jens Mørch.