Lech Walesa skyder cykelløbet Tour de Polen i gang

Kaptajn_Walesa

Lech Walesa deltager ofte i åbninger og indvielser når det gælder Gdansk. Billedet er fra indvielsen af Gdansk Lech Walesa Airport, der blev indviet forud for EM 2012 i fodbold.


GDANSK: I anledningen af 25 året for de første frie valg i Polen, starter cykelløbet Tour de Polen i den historiske by Gdansk ved Østersøen.


I dag begynder 71. udgave af det polske cykelløb Tour de Polen (Tour de Pologne). Og i år gennemføres løbet under mottoet: 25 år efter de frie valg.

Lech Walesa og Gdansk

Derfor starter turen i Gdansk, stedet hvor polakkernes oprør mod Moskva begyndte på det berømte skibsværft i byen, hvor den senere præsident Lech Walesa blev verdensberømt som strejkeleder i august 1980. Et oprør der førte til de første delvist frie valg i Polen den 4. juni 1989.

Vær lovlige

– Kør pænt, flittigt og i solidaritet med hinanden, men husk også at det er en kamp. Tag kampen inden for lovens rammer, siger den tidligere præsident i et optakts interview til Tour de Polen – han blev blandt andet kendt for sit anti-voldelig opgør mod kommunisterne. Men om Lech Walesa hentydede til doping-problemerne i cykelsporten, er uvist.

To cykler

Lech Walesa sagde også, at hvis den politiske kamp fandt sted inden for rammerne af loven, så ville politik være lige så behagelig som at køre på cykel. Walesa sagde at godt kan lide cykler, men da han var barn havde de ikke råd til en. Nu har han to, og den tidligere præsident sagde at han brugte cyklen, men alt for lidt.

Lech Walesa sagde også, at han kan huske de meget succesfulde polske ryttere Richard Szurkowski og Stanislaus Krolak .

Tour de France helt

Polakken, Rafel Majka, der vandt den prikkede bjergtrøje ved Tour de France i juli, deltager også i løbet. Han kører for holdet Saxo Tinkoff der har danske Bjarne Riis som chef. Dagens etape er på 226 kilometer, og fører rytterne til Bydgoszcz.

Tour de Polen begynder i dag kl. 16.30, og fortsætter de næste syv dage.

LÆS MERE
Eksternt link: feltet.dk om Tour de Polen