Lech Walesa vil bruge vold mod demonstranter

  Lech_Walesa_8_maj_2012

  Polens første præsident efter kommunisttiden, og første formand for Solidarnosc, på sit kontor i Gdansk i sidste uge, hvorfra udtalelserne faldt efter de voldelige optøjer foran det polske parlament. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  GDANSK: Lech Walesa har skabt overskrifter i de polske medier. Han går ind for vold mod Solidarnosc-demonstranter foran det polske parlament.


  Da Lech Walesa i 1980 var medstifter af Solidarnosc og den første formand, var et af grundprincipperne i oprøret, at det skulle ske, uden brug af vold.

  Voldelige optøjer

  Men efter optøjer foran det polske parlament, mener Lech Walesa nu, der skal bruges vold mod demonstranterne fra Solidarnosc, der protesterede mod forhøjelsen af den polske pensionsalder. Og det har fremkaldt overskrifter i de polske medier.

  Dramatisk afstemning

  Lech Wales henviser til sidste uge, hvor der var afstemning i det polske parlament om en ny pensionsreform, der betyder en forhøjelse af pensionsalderen i Polen. Solidarnosc-demonstranterne var mødt talstærkt frem, og havde lagt en jernring om parlamentet, så politikerne ikke kunne komme ud. De få politikere, der forsøgte at komme ud, blev banket af Solidarnosc demonstranterne. Ingen kom dog alvorligt til skade.

  Udemokratiske

  – I 1980erne kæmpede vi mod den polske regering fordi den var udemokratisk og diktatorisk, men nu har vi ledere, som vi selv har valgt, siger Lech Walesa og forsætter.

  Selv banken

  – Jeg vil også gerne selv banke de Solidarnosc-demonstranter, der var så dumme foran Sejmen, sagde Lech Walesa fra sit kontor i Gdansk, til polske journalister.

  Store overskrifter

  Lech Walesas bemærkninger har givet stor presseomtale i Polen, og vakt stor forargelse. Det største oppositionsparti, PiS med Kaczynski som formand, har kritiseret ham, og sagt at han var uværdig til Nobels Fredspris, som Lech Walesa fik i 1983.

  Vil glemme Nobel

  – Den (fredsprisen, red.) vil jeg glemme i den situation, og sammen med polsk politi banke demonstranter med stave, siger Lech Walesa.

  Solidarnosc i dag

  Lech Walesa har tidligere støttet det nuværende Solidarnosc, ligesom han var en af støtterne til den nuværende formand. Som svar på, hvorfor han nu er imod Solidarnosc og den nye formand, sagde Lech Walesa.

  – Det har jeg også fortrudt, jeg havde større forhåbninger til ham. Lech Walesa mener, at Solidarnosc har udviklet sig til en protestbevægelse, der kun laver kampagner, og ikke arbejder for bedre arbejdsvilkår, overenskomster, faglige tvister, som det er kendt fra Danmark.