Lech Walesa vil have ti bud med global opbakning

  Lech_Walesa_30_år_Nobel_fredspris_Polen_polennu

  Lech Walesa bød velkommen ved den 13. samling af Nobels Fredsprismodtagere i Warszawa. I aften fejres Lech Walesa i anledning af 30 året for tildelingen af Nobels Fredspris.


  WARSZAWA: Lech Walesa siger på Nobel Fredspris årsmødet i Polen, at verden har brug for ti nye sekulære bud.


  Den polske Nobel Fredsprismodtager og tidligere præsident i Polen Lech Walesa, gentog ved åbningen af den 13. samling for Nobels Fredspris i Kulturpaladset i Warszawa, at verden har brug for fælles globale normer og værdier, og opbakning fra verdens befolkning.

  Ti bud

  – Verden har brug for ti sekulære bud, sagde Lech Walesa ved åbning af den 13. fredsprissamling i Warszawa.

  – FN’s sikkerhedsråd skal være et globalt parlament til, og NATO skal være et globalt forsvarsministerium, sagde Lech Walesa ved åbningen.

  – Det er ikke så svært, og det har jeg sagt i 20 år, sagde Lech Walesa.

  To parlamenter

  Lech Walesa har i tidligere samtale med artiklens forfatter, gjort sig til talsmand for at verden kun bør styres af to parlamentet – et globalt og lokalt. Den tidligere strejkeleder og første formand for Solidarnosc mener også, at institutioner som EU bare er overgangsfænomener.

  30 års jubilæum

  Det er i denne måned, 30 år siden at Lech Walesa fik Nobels Fredspris for sin ikke-voldelige indsats overfor kommunisterne og det er anledning til, at Nobel samlingen i år finder sted i den polske hovedstad.

  Prisvindere i Polen

  Den tidligere leder i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, skulle have været med til åbningen af Nobel-samlingen, men dårlig helbred har forhindret ham i at deltage. Blandt deltagerne er prisvinderne F. de Klerk og Dalai Lama, Warszawas borgmester Hanna Gronkikewicz-Waltz og formanden for Polens parlament Ewa Kopacz.

  Sharon Stone

  Skuespilleren Sharon Stone var også blandt deltagerne. Hun introducerede en ny pris for bekæmpelse af HIV og AIDS. Stone besøgte også det nye museum for jøder, men hun var i den polske hovedstad.

  Festlighederne i anledning af 30 års dagens for uddelingen af Nobels Fredspris til Lech Walesa finder sted på Hotel Bristol i Warszawa.