LEDER: Søren Espersen bør trække sig som formand

Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, eller i det mindste erklære sig selv for inhabil i polske anliggender, så længe han er en del af EU-svindelsagen med den polske justitsminister, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk. Foto: DR.

Søren Espersen, Dansk Folkeparti og formand for Udenrigspolitisk Nævn bør trække sig som formand, mener redaktør Jens Mørch, polennu.dk.


Det er både bedrøveligt, usmageligt og ynkeligt, men måske dybeste set også forudsigeligt, at formanden for Folketingets Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen, Dansk Folkeparti, nu er gået i forsvar for den polske regering. Det har Espersen gjort efter at EU har sendt en historisk advarsel til Warszawa på grund af den anti-demokratiske udvikling i landet. Trods Espersens formelle og officielle position, og trods en klar dansk holdning om at støtte EU-kommissionen i kritikken af Polen, så retter han i stedet skytset mod EU, og viser dermed igen, at han er en uværdig og uhæderlig repræsentant for dansk udenrigspolitik.
Søren Espersens udtalelser har da også fået Polens ekspert nummer 1 i Danmark – lektor Svend Gottschalk Rasmussen – til i skarpe vendinger at reagere i et debatindlæg i Jyllands-Posten, søndag. Lektoren opremser på glimrende vis de vigtigste politiske argumenter for at Søren Espersen er helt på vildspor efter dansk demokrati opfattelse. Det virker som om, at Espersen foretrækker diktatur fremfor demokrati.
Men i virkeligheden kan forklaringen være meget mere enkel, måske handler det slet ikke om politik. Men om penge. Søren Espersen er nemlig sammen med Polens justitsminister Zbigniew Ziobro (ham med de kontroversielle retsreformer) en del af den store MELD-sag, hvor den danske politiker har ført pennen som næstformand i forbindelse med million-fusk for EU-midler til fiktive og opdigtede nationalistiske arrangementer og fremstød i foreløbig Danmark, Polen og Litauen.
Den polske justitsminister er en af modtagerne – han har personligt fået cirka en million kroner fra EU-kassen, som ingen kan gøre rede for. Pengene er fusket ud af EU-systemet i samarbejde med MELD-næstformand Søren Espersen og andre nationalistiske EU-modstandere og endt i Ziobros lommer. Derfor bør Espersen også erklære sig for inhabil, når det gælder udtalelser om den regering, som Espersen har lavet EU-fusk sammen med. Espersen har da også tidligere erklæret sig inhabil i svindel-sagen, men det var på grund af hans niece. Det var nemlig hende, der afslørede hele sagen for partiledelsen i Dansk Folkeparti, og da det ikke hjalp, gik hun videre til Ekstra Bladet. Det hjalp og fuskerierne kom for dagens lys.
EU’s særlige anti-korruptions enhed OLAF er i gang med at undersøge sagen, og det bliver formentlig en pinlig affære for de to højtstående anti-europæere, når efterforskningen af afsluttet. Sagen kan få store konsekvenser for flere af partiets topfolk i Danmark, ikke mindst Søren Espersen og Morten Messerschmidt, mens det i Polen er mindre sandsynligt, at det vil få konsekvenser for den polske justitsminister. I Polen er det stort set kun Newsweek Polska der har fortalt historien om det dansk-polske EU-fusk, en historie der på glimrende vis er afsløret af det danske Ekstra Bladet sammen med Newsweek. Da justitsministeren nu er ansvarlig for både anklagemyndigheden og dommerstanden, så er han næppe i fare for at blive retsforfulgt, mens sagen ser langt mere alvorlig ud for søsterpartiet i Danmark.
Sagen fik nemlig den danske stemmesluger til Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt til at tage sygeorlov, og siden afsløringerne er det kun gået tilbage for Dansk Folkeparti i meningsmålingerne. Partiet har da også allerede fundet beviserne så afslørende, at man har indrømmet dele af den omfattende og internationale fusk-skandale. Dansk Folkeparti har da også i den erkendelse, sendt cirka 1,5 millioner kroner tilbage efter afsløringerne, selv om det juridisk set ikke længere gør nogen forskel.
Søren Espersen viser med sin håndtering af denne og andre følsomme sager, at han er en uværdig og farlig repræsentant for Danmark. Søren Espersen støtter også helt åbent Putins krigsførende og sanktionsramte Rusland, også stik mod den danske officielle holdning. Flere af Dansk Folkepartis topfolk udtrykker direkte deres støtte til Putins regime, og bedriver dermed regulær landsskadelig virksomhed i den aktuelle situation.
Hvordan kan vi som nation, have en landsforræder af den kaliber siddende på så højt et niveau, som det er, når man er demokratiets vigtigste repræsentant i dansk udenrigspolitik? Søren Espersen er også medlem af Folketingets forsvarsudvalg, Færøudvalget, Grønlandsudvalget, Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne, Udenrigsudvalget med flere. Jeg håber, at der er nogle ansvarlige myndigheder der holder et skarpt øje med hvad den mand foretager sig, ligesom der blev holdt godt øje med kommunisterne i Danmark under Den Kolde Krig.
Det ville klæde Søren Espersen hvis han trak sig fra Udenrigspolitisk Nævn, eller blot forsøgte at holde kaje, når han ikke repræsentere danske interesser og synspunkter.
Søren Espersen og Dansk Folkeparti har raget millioner af EU-kroner til sig ved at lave fusk sammen med en gren af det nationalistiske regeringsparti i Polen – hvad har Espersen fået ud af støtten til Moskva? Det kan ikke være småting – for Søren Espersen er uden tvivl den bedste ambassadør Rusland nogensinde har haft i Danmark…