Lodz

Lodz,-historiske-Museum-–-Izrael-Kalmanowicz-paladset

Lodz er den næststørste by i Polen efter Warszawa. Det er en fascinerende by, beboet af anerkendte kunstnere, forskere og erhvervsfolk. Byen er moderne, men samtidig dybt forankret i traditionerne. Byen har en multikulturel arv fra polakker, tyskere, jøder og russere. En by rundet af den industrielle revolution, af dampmaskinen og elektricitetens æra. Byen huser det verdensberømte Museum for moderne Kunst (Muzeum Sztuki Wspolczesnej) og Lodz Filmskole (Lodzka Szkola Filmowa). Lodz er en by med kreativ energi og med den moderne tidsalders puls.

By i byen

De gamle tekstildistrikter illustrerer den magt, som byens industrifolk besad og de investering, de foretog i byens fremdrift. I Tymienieckiegogaden findes de ældste industrielle anlæg i byen kaldet Kopisch’s blegeri (Bielnik Kopischa) (1826), og ved siden af Piotrkowskagaden ligger Ludwik Geyer’s Hvide fabrik (Biała Fabryka Ludwika Geyera), hvor de første dampdrevne motorer blev installeret og anvendt. I dag rummer bygningen Tekstilmuseet (Muzeum Wlokiennictwa) og Den Internationale Stoftriennale (Międzynarodowe Triennale Tkaniny) – den vigtigste af sin art i verden, bliver afholdt her.

Et af de mest interessante monumenter over den industrielle tidsalder i Lodz er Ksiezy Mlyn, bygget af Scheibler i 1870erne. Det er en by i byen, som er forbundet af et privat jernbanenet. Den består af boliger, fabriksbygninger, spinderier, pakhuse, arbejderboliger, et hospital, en skole, butikker, en sportspark og et kraftværk. De massive røde murstensvægge, mægtige tårne, monumentale porte og skorstene er symboler på det 19. århundredes industrielle revolution – Ksiezny Mlyn er fortsat et af de mest storslåede monumenter fra den europæiske industrikultur.

Perler af europæiske Art Nouveau

Leopold Kindermanns villa (i Wolczanskagaden), bygget i art nouveau, er det smukkeste eksempel på denne arkitektoniske stilart i Polen. Den maleriske, asymmetriske bygning er fint dekoreret med blomster, figurative motiver, farvet glas i vinduerne, og den er kronet af et højt tag. Et andet spændende eksempel på en bygning i art nouveau-stilen er den berømte restaurant Esplanada på Piotrkowskagade nummer 100. Huset er bygget i 1909 og overrasker med sin formmæssige lethed og stilistiske elegance. Det skiller sig ud med sine fine ornamenter og kunstneriske, håndsmedede balustrader. Lige så smukt er Reinhold Richters villa (Skorupkigaden nr. 6), der er værd at se på grund af frontfacadens udsmykning. Lodz er som et opslagsværk over art nouveau-stilens forskellige, funktionelle varianter: Villaer, statslige bygninger, fabrikker og udhuse.

På Lodz’ gamle kirkegård findes mange art nouveau-gravsten og skulpturer.

Lodz Filmskole

Hos alverdens filmkendere fremkalder betegnelsen “Filmowka” eller Lodz Filmskole smil og respektfulde ord. Blandt de hundredvis af kandidater fra denne skole er der verdensberømte instruktører, kamerafolk og skuespillere, der er Oscarvindere og vindere af prestigefyldte priser i Cannes: Krzysztof Kieslowski, Roman Polanski, Andrzej Wajda og Krzysztof Zanussi. Karol Wilhelm Scheiblers palads rummer det eneste museum for filmkunst i Polen. Museets samling beskriver filmteknologiens og filmproduktionens historie.

Fabrik for handel og underholdning

Manufaktura er et moderne center for kunst, handel og underholdning, som er skabt inden i et tidligere ”fabriksimperium”. Bygningerne er opført af karakteristiske, røde mursten, og de tilhørte en af byens mest fremtrædende industrimænd, Izrael Kalmanowicz Poznanski.

Manufaktura indeholder en IMAX biograf, restauranter, bowlingbaner, en klatrevæg, et museum og en række butikker og forretninger med kendte brands. Museet for Lodz byhistorie (Muzeum Historii Miasta Lodzi) findes lige rundt om hjørnet i Ogrodowagaden i Palacu Poznanskich (Poznanski familiens palads), som er det største beboelseshus, nogen europæisk industrifyrste har haft. På en tur gennem museet kan man få meget at vide om byens historie, palæerne, der er indrettet efter de rige industrimagnaters smag, og historien om fremtrædende borgere i Lodz.

Et af “symbolerne” for byen er avantgardekunstnergruppen, Lodz Kaliska, kendt for sine avancerede happenings, som udnytter oprøret mod den “elitære kunst” og den kunstige massekultur.