Lov og Retfærdighedspartiet vinder lokal og regional valgene

  polens_præsident_stemmer_lokal_16_nov

  Polens præsident Bronislaw Komorowski stemte til lokalvalget søndag formiddag i Warszawa. Foto: Præsidentens presseafdeling.


  WARSZAWA: Oppositionspartiet Lov og Retfærdighed blev det største parti ved lokal og regional-valgene i Polen søndag.


  De første exit poll fra søndagens valg til de lokale og regionale forsamlinger i Polen, giver det største oppositionsparti Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) 31,5 procent af stemmerne, mens det største regeringsparti Borgernes Platform (PO) kun fik 27,3 procent.

  Prøveklud for parlamentsvalg

  Lokalvalgene opfattes som en test forud for præsident og parlamentsvalget, der finder sted i henholdvis sommeren og efteråret. Den polske regeringschef Ewa Kopacz kan dog trøste sig med, at regeringens støtteparti, det Polske Bondeparti (PSL) fik overraskende tilslutning fra 17 procent af de polske vælgere, ifølge de første polls. Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) fik 8,8 procent af stemmerne, men Ny Højre (JKM), der fik stor succes ved valget til Europa-parlamentet, blev mere end halveret og fik kun 4,2 procent.

  Regering med opbakning

  Formanden for Sejmen, tidligere udenrigsminister Radek Sikorski sagde i en kommentar, at det var godt at opbakningen til regeringen var intakt, selv om han gerne havde set at hans eget parti, Borgernes Platform, var blevet det største ved valget.

  Regionerne delt

  Det foreløbige valgresultat viser også, at i Polens 16 regioner deler regeringspartiet PO og det største oppositionsparti PiS, magten. Otte til hver. Interessant er det at iagttage, at de to gange otte regioner geografisk er fordelt som to blokke. Ved valget for fire år siden, vandt regeringspartiet af 13 af regioner, og det Polske Bondeparti fik en region, mens PiS kun fik to regioner. Nu står de to blokke lige i regionerne.

  PO i vest – PiS i øst

  Trækker man en streg fra Polens nordøstligste hjørne, og ned gennem landet til den syd, syd-vestlige del af Polen, så er alle de regioner, hvor regeringspartiet er størst at finde til venstre for stregen, mens de regioner som har PiS-partiet som det største er at finde til højre for stregen.

  Anden valgrunde

  Det var kun borgmestrene i Lodz og Lublin der blev valgt efter søndagens første valgrunde. Hvis en kandidat ikke får mindst 50 procent af stemmerne, skal der en anden valgrunde til. Den er planlagt til søndag den 30. november.

  Tæt på tredje genvalg

  Warszawas populære borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz (PO) opnåede 48,8 procent af stemmerne, men for lidt til at hun umiddelbart kan sætte i borgmesterstolen for tredje gang. Hendes rival Jacek Sasin (PiS) fik 26 procent af stemmerne.