Love om politisk kontrol over domstolene er en realitet

Polens præsident Andrzej Duda underskrev som ventet de kontroversielle retsreformer, som nu er gældende i Polen. Her ses han under et besøg i Danmark. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har tirsdag eftermiddag underskrevet de kontroversielle love, som gør at landet ikke længere er en retsstat.


Frankrigs præsident Macron advarede mandag igen sin polske kollega, om ikke at underskrive de kontroversielle love, der har fået de europæiske dommere og mange andre til at demonstrere i Warszawa.

Lovene hastebehandles på Europa-Kommissionens foranledning, i øjeblikket ved EU-domstolen. Taber polakkerne det opgør, er der udsigt til store dagbøder til Polen.

International appel

FN, EU, Europarådet og USA har alle bedt polakkerne om at droppe de anti-demokratiske love, der nedbryder retsstaten. Amerikanske politikere har truet polakkerne med at trække soldaterne i Polen hjem.

Men intet har hjulpet. Tirsdag eftermiddag, kort tid efter at den franske præsident havde forladt Polen, underskrev den polske præsident, den lovsamling der sikre politisk kontrol over domstolene. Dermed er de gældende trods protester fra højesteret, senatet og internationale eksperter. Nu kan politikerne blandt andet, genrejse 20 år gamle sager og få ny domme, af dommere som nu er udpeget af Kaczynski-regeringen. Eller regimet, som man nu med rette kan kalde det nye polske styre.

På sort liste

I sidste uge kom Polen på Europarådets sorte liste, sammen med lande som Rusland, Ukraine og Tyrkiet.

De nye love betyder, at alle aftaler der er indgået med EU-mellemkomst, nu kan ophæves, da de polske domstole ikke længere følger EU-lovgivningen, som er en forudsætning for alle aftaler i det europæiske fællesskab.

En ommer eller Polexit?

Hvad sker der nu? Krigen, som er den rette betegnelse for forholdet mellem Polen og EU fortsætter med ekstra styrke. Mange i Europa havde ventet at polakkerne ville følge henstillingerne fra vennerne i EU og USA, men sådan er det ikke gået.

Det polske regime spiller et meget højt og risikabelt spil. Og sikkert er det: Enten laver Polen reglerne om domstolene om, eller også må landet forlade EU, vurdere polennu.dk.