MÅLING: Donald Tusk partiet er større end regeringspartiet

  40a01927-1c09-4c56-8f78-b3a3c1295b99

  Den seneste måling på den politiske temperatur i Polen, hvis der var valg på søndag. Foto: TVN24.


  WARSZAWA: Det største oppositionsparti Borgernes Platform er nu for første gang større end regeringspartiet Lov og Retfærdighed i en ny måling.


  Hvis der var valg på søndag i Polen ville partiet Borgernes Platform (PO) som EU præsident Donald Tusk var formand for, blive det største i det polske parlament med 31 procent af polakkerne i ryggen. Det er en fremgang på 4 procent i forhold til marts.

  Første gang

  Det er første gang i en måling, at det nuværende oppositionsparti klarer sig bedre end den kontroversielle Lov og Retfærdighedsregering, som styres med hård hånd af Polens stærke mand, partiformand Jaroslaw Kaczynski.

  I målingen, der er gennemført af Kantar SA Millward Brown på vegne af de polske medier “FAKTY” TVN og TVN24, får regeringspartiet og deres støttegrupperinger kun opbakning fra 29 procent af polakkerne.

  Store udsving

  På tredjepladsen er Kukiz ´15 som 10 procent af polakkerne ville stemme på.
  Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) får 6 procent i målingen, en tilbagegang på to procent, men Moderne Polen er gået tre procent tilbage til 5 procent.

  International kritik

  Nedturen for regeringspartiet begyndte for alvor, da Polen ikke ville støtte Donald Tusk som EU – præsident. Regeringen er også udsat for massiv international kritik og trusler om indefrysning af midler på grund af tilnærmelserne til diktatoriske tilstande i Polen.