MÅLING: Flere partier skal danne regering i Polen

  Beata_Szydlo_fra_Lov_og_Retfærdighed_PiS_vinder_valg_i_Polen_ifølge_måling_4

  Beata Szydlo er statsministerkandidat for partiet Lov og Retfærdighed (PiS), der står til at blive den store vinder af valget på søndag. Men partiet får ikke stemmer nok, til at kunne danne regering uden støtte fra andre partier. PR-foto.


  WARSZAWA: Sidste meningsmåling før søndagens parlamentsvalg i Polen spår stor sejr til Lov og Retfærdighed (PiS), men partiet får ikke stemmer nok til selv at danne regering.


  Valgkampen er slut i Polen. Lørdag er det forbudt at føre valgkamp inden parlamentsvalget.

  Det største oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) står til at få 38,3 procent af stemmerne ved valget på søndag. Det viser den sidste meningsmåling fra IPSOS, der er lavet for nyhederne på TVP1.

  16 procents forspring

  Det nuværende største regeringsparti Borgernes Platform (PO) får kun 22,1 procent af stemmerne. Lov og Retfærdighed har dermed et forspring på mere end 16 procent i forhold til det nuværende store regeringsparti.

  Får ikke eget flertal

  Hvis målingen holder stik, vil Lov og Retfærdighed få 213 mandater i parlamentets underhus Sejmen.

  Der skal 231 til at danne et flertal, så partiet vil i så fald skulle samarbejde med andre partier, for at kunne danne regering, og dermed gennemføre et systemskifte i Polen.

  Seks partier i Sejmen

  Ud over de to store partier kommer fire partier mere i Sejmen ifølge målingen.

  Lov og Retfærdighed (PiS) – 38,3 procent
  Borgernes Platform (PO) – 22,1 procent (regeringsparti)
  Kukiz’15 – 12,5 procent
  Forenet Venstre – 8,1 procent *)
  Moderne Polen – 6,6 procent
  Det Polske Bondeparti (PSL) – 6,5 procent (regeringsparti)

  To partier kommer ikke over spærregrænsen.

  KORWiN – 3,5 procent
  Sammen – 1,7 procent

  Alt kan ske

  Da der kun er tale om en meningsmåling, kan selv små udsving ændre resultatet. Spærregrænsen er på 5 procent i Polen, men valgalliancer har en spærregrænse på 8 procent. Det vil sige, at hvis Forenet Venstre *) mister blot 0,1 procent i forhold til målingen, og hvis ikke yderligere partier kommer over spærregrænsen, så kan Lov og Retfærdighedspartiet formentlig danne regering alene på grund af det særlige polske valgsystem.

  Flere målinger

  Der er mange meningsmålinger forud for søndagens valg, og med store udsving i resultatet. Torsdag og fredag kom der ikke mindre end ni målinger, der ud over at gøre PiS til største parti, viser forskellige resultater.

  Målingen fra IPSOS er lavet for TVP1, der svarer til Danmarks Radio.