Måling: Polens regering har mistet sit flertal

Måling Polens regering valg 2021
Polens regering vil miste sit flertal, hvis der var valg i dag. Det viser en ny måling, der gør Holownias Polen 2050 til det tredjestørste polske parti. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens regering har i en ny måling mistet sit flertal. PiS-regeringen opnår støtte fra 37,6 procent af polakkerne. Polen 2050 er tredje største parti.


Hvis der var parlamentsvalg i Polen søndag, kunne Polens regering ikke fortsætte. En måling spår at regeringskoalitionen i Forenet Højres, opstillet som Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), mister sit flertal.

Det er instituttet Estymator der har gennemført målingen for DoRzeczy.pl.

Måling – valg 28 februar

37,6 procent *) – Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) – 0,2

19,2 procent – Borgerkoalitionen (KO) – 2,3

17,1 procent – Polen 2050 (Holownia) +0,9

11,4 procent – Venstre (Lewica) +1,7

6,9 procent – Konføderationen (KON) – 0,2

5,5 procent – Bondepartiet (PSL) +0,1

Polens regering op og ned

Ved valget i 2015 opnåede PiS også 37,5 procent ved valget. Men et overvældende stort stemmespild – grundet spærregrænser på 5 og 8 procent, samt en polsk valglov der favoriserer de største partier, så fik partiet flertal i parlamentet.

LÆS OGSÅ: Valgresultat 2015

I 2019 fik regeringspartiet 43,5 procent af stemmerne, men vandt igen flertallet på grund af stemmespild og polsk valglov.

*) Forenet Højre – PiS inklusiv de to koalitions-partnere.

EKSTERNT LINK: Meningsmåling

mateusz_morawiecki_2019
En domstol i Warszawa har fastslået, at statsminister Mateusz Morawiecki begik grove brud på lovgivning og forfatning, da han beordrede præsidentvalget gennemført med brevstemmer den 10. maj. Arkivfoto.

Polens regering er ikke vild med frie medier. Men det er vi! Er du også? Støt et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men oplysning og kendskab er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod det fænomen. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.