Månedlig Smolensk-samling får æresgarde

Polens_forsvarsministerium_sender_soldater_fra_æresgarden_til_månedlig_mindehøjtidelighed_for_Lech_Kaczynski_og_Smolensk_katastrofen
Det beskedne trækors med præsidentpaladset og Thorvaldsens rytterstatue i baggrunden. Foto: polennu.dk

En æresgarde fra det polske forsvar vil deltage i den månedlige mindehøjtidelighed for fly-styrtet ved Smolensk foran Polens præsidentpalads. Foto: Maciej Nedzynski, DKS MON.


WARSZAWA: En æresgarde fra forsvaret deltog for første gang torsdag i den månedlige samling foran præsidentpaladset i Polen til minde om fly-katastrofen i Smolensk


Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz oplyste torsdag morgen, at en æresgarde fra det polske forsvar fra nu af vil deltage i de månedlige mindehøjtideligheder foran præsidentpaladset i Warszawa til minde om fly-katastrofen i Smolensk i 2010.

68. mindehøjtidelighed

Torsdag aften samledes frivillige for 68. gang foran præsidentpaladset, ligesom de har gjort den tiende i hver eneste måned, siden Polens præsident Lech Kaczynski den 10. april 2010 styrtede ned med sit fly sammen med 96 højtstående polakker.

Præsidenten og hans følge var på vej til en mindehøjtidelighed for de mere end 22.000 polakker, der blev henrettet ved Katyn under Anden Verdenskrig.

Mindehøjtidelighed fik ny stil

Det var ikke kun æresgarden fra det polske forsvar, som skilte sig ud ved denne måneds mindehøjtidelighed foran præsidentpaladset, skriver dagbladet Gazeta Wyborcza.

Der var desuden sat et kors op omgivet af polske flag og gule og hvide pave-flag, og på jorden var formet et kors af lys, som sammen med æresgarden gav torsdagens minde-samling en ny og mere formel stil.

Ny statue på vej

Formand for Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski holdt under mindehøjtideligheden en tale, hvor han blandt andet fortalte, at der vil blive bygget en statue af hans tvillingebror, den afdøde præsident Lech Kaczynski, og at der vil blive sat en mindeplade op på jorden foran præsidentpaladset.

Marsch på søndag

Jaroslaw Kaczynski opfordrede samtidig tilhørerne til at deltage i en marsch søndag, der er årsdagen for kommunisternes indførelse af krigsretstilstanden i 1981.

– Den marsch vil samtidig vise vores vilje til at gå den vej, der fører til et retfærdigt og stærkt Polen. Den vej går vi allerede, sagde Kaczynski blandt andet.

Oppositionen i Polen har også arrangeret en demonstration på søndag, der er rettet imod den nuværende regering og præsident.