MEDIE: Kaczynski er utilfreds med præsident Duda

  Jaroslaw_Kaczynski_genvalgt_polennu

  Partiformand i Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski trumfede i sidste uge sin vilje igennem overfor Polens præsident Duda, siger anonyme kilder til bladet Newsweek. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Anonyme kilder omkring partiformand Jaroslaw Kaczynski siger til Newsweek Polska, at formanden er utilfreds med præsident Duda.


  Partiformand i regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynskis tillid til Polens præsident Andrzej Duda har lidt et knæk, efter præsidentens vaklen under striden omkring dommerne i Højesteret i sidste uge. Det siger flere anonyme kilder tæt på Kaczynski til det polske blad Newsweek.

  Strid om Højesteretsdommere

  Torsdag nat indsatte præsident Duda fire nye Højesteretsdommere, der onsdag eftermiddag var blevet valgt af regeringspartiet i parlamentet.

  Det skete på trods af protester fra dommerforeningen, der bad præsidenten vente til Højesteret torsdag eftermiddag afgjorde, om et tidligere valg af Højesteretsdommere fra oktober måned var gyldigt. Præsidenten havde indtil da nægtet at indsætte de tidligere valgte dommere.

  Præsidenten vaklede

  Ifølge de anonyme kilder var der dog tvivl i regeringspartiet, om præsident Duda ville indsætte de ny-valgte dommere.

  Partiformand Jaroslaw Kaczynski mødtes ikke selv med præsidenten, men fik løbende informationer om, at Duda var bange for at kunne blive stillet for en rigsret efter et magtskifte, og at han var bekymret over kritikken fra Universitetet i Krakow, hvor han selv har studeret jura.

  For blød

  Tirsdag i sidste uge indkaldte Andrzej Duda partierne fra parlamentet til drøftelser i sagen uden at informere Jaroslaw Kaczynski, hvilket gjorde Kaczynski urolig.

  – Partiformanden vidste, at Andrzej er et menneske, der let lader sig påvirke, at han er blød. Det bekræftede den situation bare, siger en af de anonyme kilder til Newsweek.

  Med eller imod formand

  Ifølge de anonyme kilder var det partiformand Jaroslaw Kaczynski, der gennemtrumfede valget af de fem nye Højesteretsdommere onsdag eftermiddag i parlamentet og dermed stillede præsident Duda over for et klart valg.

  – Præsidenten vidste, at hvis han udskød indsættelsen (af dommerne red.), ville han erklære formanden krig, siger en af de anonyme kilder.

  – Da Jaroslaw (Kaczynski red.) besluttede sig for afstemningen i parlamentet, var han på ingen måde sikker på, at Duda ville indsætte dem, men han gav sig ikke. Han holdt på sit, siger den anonyme kilde.

  Nægter at følge Højesteret

  Efter indsættelsen af de fire dommere torsdag nat afgjorde Polens Højesteret torsdag eftermiddag, at valget af tre dommere i oktober var gyldigt, og at præsident Duda har brudt Grundloven ved ikke at indsætte de tre dommere.

  Præsident Duda har efter dommen stadig nægtet at indsætte de tre dommere, der blev valgt af Polens tidligere parlament.

  Ny afgørelse onsdag

  Polens Højesteret træffer onsdag afgørelse i sagen om den lov, som er blevet vedtaget efter parlamentsvalget den 25. oktober og som parlamentet har brugt til at annullere valget af Højesteretsdommere fra oktober og i stedet vælge nye dommere.

  EU ind i sagen

  Europa-kommissionen meddelte tirsdag, at den efterforsker striden om Højesteret i Polen for at få fastslået fakta i sagen. Europa-kommissionen anvender proceduren for systemiske trusler mod retsstaten, der blev indført i 2014 i forbindelse med udviklingen i Ungarn under Viktor Orban, fortalte talsmand for Europa-kommissionen Margaritas Schinas på et pressemøde tirsdag.