Medier: Putin overvejer forslag til en fredsløsning

Lovligt ophold i Polen
Canada giver nu mere militær støtte, det sagde den canadiske forsvarsminister Anita Anand på torsdagens kontaktudvalgsmøde mellem lande der støtter Ukraine i forsvaret af landet mod Rusland. Arkivfoto.

WARSZAWA: Ukraine og NATO har sendt et forslag til en fredsløsning til Putin, som ifølge kilder i Kreml er modtaget meget positivt.


Fredsløsning på vej? Højtstående kilder i Kreml bekræfter, at Putin overvejer et forslag fra Ukraine og NATO om en afslutning på krigen med Ukraine. Det oplyser den russiske videnskabsmand Valery Soloviy, ifølge det uafhængige polske medie Fakt.

Aftalen betyder, at Rusland skal give de områder der er besat af Ukraine efter 2014 tilbage, men dermed ikke Krim. Den omstridt halvø skal i stedet være en demilitariseret zone, og Krims endelige status skal først diskuteres igen i 2029, ifølge aftaleskitsen.

Fredsløsning med tilbagetrækning

Aftalen betyder også, at Rusland skal trække hele sin flåde tilbage fra Sortehavet, hvor Sevastopol ellers er base for den russiske Middelhavsflåden. Der skal også laves en demilitariseret zone på 96 km langs den ukrainske grænse til Hviderusland og Rusland. Og endelig, skal Rusland trække sine tropper ud af den Transdnestriske Moldaviske Republik.

Fredsløsning: Ukraine ikke i NATO

Til gengæld lover Ukraine, at landet ikke bliver medlem af NATO de næste syv år. Aftalen betyder også, at Vladimir Putins og hans stab undgår at blive retsforfulgt ved internationale domstole.

Ifølge den russiske videnskabsmand, der betegnes som en troværdig kilde, er forslaget til en fredsløsning modtaget ”meget positivt” i Kreml. Han siger også, at svaret kender vi hvis Vladimir Putin genoptager angrebene på kritisk ukrainsk infrastruktur. Det vil betyde en afvisning af forslaget.

Ruslands anden krig i nyere tid mod Ukraine, blev indledt den 24. februar i år.

 

 

 

LINK: Artiklen i Fakt om Ukraines forslag