Medlemmer af det polske parlament enige om ny lov

400 medlemmer af det polske parlament stemte for, 11 imod og syv undlod at stemme. Et næsten enigt parlament vedtager særlov om corona-virus. Foto: Sejm/PR.

WARSZAWA: Det er sjældent set i nyere tid, at et næsten enigt parlament i Polen stemmer en lov igennem. Men det gjorde politikerne mandag.


Det er blevet sædvane, at lovforslag der kommer igennem det polske parlament, kun bliver vedtaget med et snævert flertal. Sådan har det været i stor udstrækning de seneste fem år. Men sådan var det ikke mandag, da de polske politikere skulle stemme om en ny lov om håndteringen af corona-virus (Covid-19).

400 stemte for 11 imod

400 medlemmer stemte for, kun 11 imod og 7 medlemmer stemte ved-ikke. 42 medlemmer af Sejmen var ikke til stede ved afstemningen.

Den nye lov giver blandt andet arbejdsgiverne mulighed for at lade ansatte arbejde hjemmefra for at undgå smittespredning. Forældre der ikke kan aflevere deres børn i institutioner på grund af smittefare, bliver kompenseret økonomisk. Med lovens vedtagelse, bliver landets sundhedsminister bemyndiget til at fastsætte maksimum priser på medicin, der er relateret til behandlingen af covid-19.

Onsdag holder Polens statsminister møde min sine kolleger i Visegrad-samarbejdet (V4) om den nye trussel, samtidig med at man maner til ro. De øvrige lande i V4-samarbejdet er Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.

Ingen smittet i Polen

De polske myndigheder fastholder tirsdag, at der endnu ikke er konstateret tilfælde af den smitsomme virus i Polen.

100.000 mennesker verden over menes at være smittebærende, og covid-19 skønnes at være årsagen til 3.100 dødsfald.