Million erstatning til polske arbejdere


  HEDENSTED: Den danske virksomhed, Lastas i Hedensted, skal betale over en million kroner i erstatning til underbetalte polske medarbejdere.


  11 polske lastbilmekanikere og karrosseribyggere hos Lastas i Hedensted i Jylland, kan nu se frem til at få over en million kroner fra deres tidligere arbejdsgiver. Det er resultatet efter et forlig mellem Dansk Metal og virksomheden, skriver Dansk Metal.

  Mistanke længe

  – Vi har i flere år vidst, at Lastas havde udenlandsk arbejdskraft, og vi havde mistanke om, at forholdene ikke var i orden. Men det var svært for os at bevise det, forklarer Benny Sørensen, der er faglig sekretær i Metal Horsens.

  Indsamlet beviser

  Da afdelingen havde modtaget tilstrækkelig med dokumentation, gik man derfor til Arbejdstilsynet og SKAT, som ved et besøg konstaterede, at der var ansat 11 polske medarbejdere.

  – Vi kunne hurtigt konstatere, at der var sket massive brud på overenskomsten. Blandt andet fik de ingen pension, og lønnen var alt for lav, siger Benny Sørensen, der hurtigt rejste en fagretlig sag mod firmaet.

  Over en million kroner

  Det er denne sag, der nu er afsluttet med et forlig, der giver 1 million kroner i erstatning til de polske medarbejdere og en bod på 150.000 kr. for brud på overenskomsten.

  Nye værktøjer

  Ifølge Benny Sørensen er sagen kun blevet til noget, fordi myndighederne har fået nogle nye redskaber:

  – De udenlandske medarbejdere går meget sjældent til os og andre fagforeninger, selvom de bliver groft snydt. Sagen her viser, at de nye redskaber som Arbejdstilsynet og SKAT har fået er meget brugbare, og kan være med til at dæmme op for social dumping, siger Benny Sørensen.

  Han håber samtidig, at sagen sender et klart signal til andre virksomheder:

  – Det har været en dyr lærestreg for Lastas, og sådan skal det være. Vi vil ikke acceptere, at virksomheder snyder på vægten og dumper lønninger og forringer arbejdsvilkårene, siger Benny Sørensen.