Mindesmæke for Smolensk ofre indviet i Warszawa

mindesmærke_for_Smolenskofre

Præsident Bronislaw Komorowski, premierminister Donald Tusk og formanden for Sejmen, Grzegorz Schetyna, deltog i afsløringen af mindesmærket på den militære kirkegård i Warszawa. Foto: prezydent.pl


WARSZAWA: Præcis syv måneder efter flykatastrofen i Smolensk indviede Polens præsident et mindesmærke for ofrene. Samtidig blev omstridt kors flyttet til kirke.


I morges var det syv måneder siden, at Polens daværende præsident Lech Kaczynski og 95 andre fremtrædende polakker blev dræbt ved et flystyrt ved Smolensk i Rusland.

Præcis på det tidspunkt, hvor ulykken skete, indviede den nuværende polske præsident, Bronislaw Komorowski, et mindesmærke for ofrene.

– Det er syv måneder siden, at tragedie, tab og smerte ramte den polske nation, hele det polske samfund, men især familier og pårørende til dem, der døde i flystyrtet, sagde præsidenten.

Omstridt kors flyttet

De døde er siden katastrofen blevet mindet på forskellig vis. Kort efter flystyrtet rejste en gruppe spejdere et trækors foran præsidentpaldset i Warszawa.

Korset blev et symbol for den afdøde præsidents tilhængere. Mange af dem mener, at omstændighederne omkring ulykken er mystiske og de beskylder regeringen, præsidenten og andre myndigheder for ikke at gøre nok for at opklare, hvad der skete.

De ønskede, at korset skulle stå permanent foran paladset til minde om Lech Kaczynski.

Kors står nu i kirke

Korsets blev fjernet 16. september, og i dag omkring klokken 10 blev det flyttet fra præsidentpaladsets kapel til St. Anna kirke, oplyser thenews.pl

Den nye placering blev allerede i sommer aftalt med den katolske kirke i Polen.