Mindre vand i Krakow og alarm i Warszawa

  Vandstanden er ikke længere katastrofal i Krakow. I dag er den faldet til 60 cm over katastrofeniveauet. Situationen er under kontrol, siger byens borgmester. Arkivfoto.


  OPDATERET: Krakow havde den højeste vandstand i 40 år, men nu er den kun 60 cm over katastrofegrænsen. Vandmasserne strømmer nu mod Warszawa, hvor nervøsiteten breder sig.


  – Situationen er under kontrol i Krakow, siger borgmester Jacek Majchrowski.

  Vandstanden i Wisla er nu nede på 60 cm over maksimum grænsen, og livet går atter videre i den gamle polske hovedstad.

  Donald Tusk siger til det polske nyhedsbureau PAP, at ødelæggelserne løber op i 2 milliarder euro.

  Krakow – Warszawa

  De store vandmængder er nu på vej mod Warszawa, hvor de ventes at være fremme i weekenden. Myndighederne finder ikke grund til at advare mod oversvømmelser, da man har taget sine forholdsregler i den polske hovedstad.

  – Vi er forberedte til rekordhøje bølger på Wisla, siger Ewa Gawor fra byens sikkerhedskontor.

  Nye beregninger

  Det anslås nu, at den bølge der ramte Krakow, nu er større end forventet, når den kommer til Warszawa i weekenden. Det ventes nu, at vandstanden i Wisla i den polske hovedstad, vil være 8 meter højere end normalt.

  Krisemøde

  Det fik byens borgmester, Hanna Gronkiewicz-Walt, til at indkalde til krisemøde i morges, og nu udelukker myndighederne ikke længere, at evakueringer i hovedstadsområdet, kan blive nødvendige.

  Polens premierminister Donald Tusk har afvist at erklærer undtagelsestilstand i Polen, som det lokalt skete i Krakow.

  Veje lukket

  Nogle veje i den sydlige del af Warszawa er allerede oversvømmet, og en bro lukket.

  Det nationale stadion, der er under ombygning til EM 2012 fodbold ligger ud til Wisla, men her har man taget sine forholdsregler. Entreprenøren oplyser endvidere, at projektet også er forsikret mod oversvømmelse. Også de kraftværker der ligger ud til Wisla, skulle være sikret.

  Warszawa Zoo i beredskab

  Polens nationale zoologiske have i Warszawa er også i fare for at blive oversvømmet. Direktøren, Andrzej Kruszewicz, siger at de 4.000 dyr er holdt inde, og man gør klar til at kunne evakuere nogle af dyrene, men det giver store problemer, hvis vandet fra Wisla trænger ind i haven.

  polennu.dk følger udviklingen i Warszawa