Modig færøsk indsats redder polske sejlere i havsnød

  Polske_sejlere_bjærget_ved_Færøerne

  De færøske redningsfolk bjærgede de ti polske sejlere i gummibåd, mens Hvidbjørnens helikopter var klar som backup. Foto: fve.fo


  En voldsom storm ramte tirsdag morgen Færøerne, hvor et polske sejlskib kom i havsnød. De 10 ombord blev reddet. En sejler døde dog senere af sine kvæstelser, oplyser forsvaret.dk.


  Det polske sejlskib Rzeszowiak fra Gdansk med 10 ombord befandt sig cirka 100 sømil vest for Suderø, da orkanen bragte sejlsibet i havsnød, skriver forsvaret.dk.

  Masten knækkede og tre af de ombordværende blev kvæstede, den ene alvorligt.

  Færøsk redningsskib nåede frem

  Inspektonsskibet Hvidbjørnen modtog nødsignal klokken 9.04 og sendte en helikopter ud til det havarerede sejlskib, men i den kraftige vind var det umuligt at hejse de polske sejlere ombord.

  Det færøske redningsskib Brimil satte kurs mod havaristen i den hårde sø.men nåede først sidst på eftermiddagen frem til området, hvor det nødstedte sejlskib drev rundt.

  Reddet i gummibåd

  Søen havde på det tidspunkt lagt sig så meget, at det var forsvarligt at sætte en gummibåd i vandet. Hvidbjørnens helikopter blev igen sendt ud til området med en redningssvømmer ombord for at fungere som ”sikkerhedsnet” under evakueringen af sejlbådens besætning.

  Gummibåden måtte sejle nogle gange frem og tilbage, men det lykkedes at redde alle 10 polske sejlere over på Brimil, som derefter begav sig mod Torshavn.

  En sejler døde

  Undervejs blev to sårede evakueret med helikopter og bragt til behandling på Torshavn hospital. En tredje sejler var for alvorligt kvæstet til at kunne klare transport i helikopter.

  Da Brimil ankom til Torshavn onsdag morgen, var den hårdt sårede polske sejler død. De færøske myndigheder ydede krisehjælp til de ni overlevende sejlere, skriver forsvaret.dk.