Mordet på borgmester i Gdansk var politisk

ryszard_petru_moderne_polen

Partistifter og tidligere formand for partiet Moderne Polen, Ryszard Petru, kræver justitsministerens afgang og giver regeringspartiet det fulde ansvar for mordet på Gdansk borgmester Pawel Adamowicz. Arkivfoto.


WARSZAWA: Det var et politisk mord, Lov og Retfærdighedspartiet er ansvarlig for den hadske tone i Polen, siger Ryszard Petru.


I lørdags blev borgmester Pawel Adamowicz begravet. Søndagen før var han blevet knivdræbt på scenen ved Polens største velgørenhedsshow Det Store Juleorkester i Gdansk.
Efter en uge med sorg og en dags landesorg, er det blevet hverdag igen i Polen.

Justitsminister må gå af

Ryszard Petru, stifter og tidligere formand for Moderne Polen, kræver nu justitsministerens afgang.
-Det var et politisk mord, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er ansvarlig for den hadske tone i Polen, siger Ryszard Petru.

Myrdet af PiS-had

– Vi vil ikke forblive stille. Lov og Retfærdighedspartiet har ikke lyst til at tale om det. Bykongen Pawel Adamowiczs stemme skal høres, siger Petru.

– Borgmester Adamowicz blev myrdet af had, propaganda og manipulationer, der alt sammen kom fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Vi lover Pawel Adamowiczs familie, at vi aldrig vil være stille, og vi vil føre kampen for Paweł Adamowicz’s eftermæle videre. Hans respekt for andre mennesker – og hans kamp mod had og diskrimination, siger Petru, der for mange år siden var i samme parti – Borgernes Platform (PO) som den myrdede borgmester.

Lørdag – efter begravelsen – sagde Nobels Fredsprismodtager Lech Walesa nogen lunde det samme, han nævnte dog ingen navne.