Museum for polske jøder kåret som bedste bygning

Museet_for_de_polske_jøder_i_Warszawa_i_Polen

Museet for de polske jøder, der åbnede sidste år, skal på en gang fungere som museum og som monument for de tre millioner polske jøder, der blev slået ihjel under Anden Verdenskrig. Foto:. Den polske arkitektforening SARP.


WARSZAWA: Den polske arkitektforening har kåret museet for de polske jøder som Polens bedste bygning i 2013.


Den polske arkitektforening SARP kårer hvert andet år to bygninger, der er opført de to foregående år for offentlige midler, som Polens bedste bygninger.

Museet for polske jøder

Ifølge SARP var Polens bedste bygning for offentlige midler i 2013 Museet for de polske jøder, der er opført i Polens hovedstad Warszawa på samme sted, hvor den jødiske ghetto blev oprettet af den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

Museum og monument

Museet for de polske jøder er tegnet af arkitektstuen Lahdelma & Mahlamaki fra Finland.

Den polske arkitektforening lægger i sin begrundelse af kåringen vægt på, at arkitekterne har formået at få bygningen til på en gang at kunne fungere som et museum, og samtidig være et monument og et symbol for de polske jøder. Bygningens utraditionelle form giver følelsen af på en gang at være ude og inde, skriver den polske arkitektforening.

Permanent udstilling åbner i år

Museet for de polske jøder blev åbnet for offentligheden i april 2013, men museets permanente udstilling åbner først senere i år.

Museet er 13.000 kvadratmeter stort og fortæller de polske jøders historie tilbage fra middelalderen og til jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig, hvor det skønnes, at tre millioner polske jøder blev slået ihjel.

Musik centrum bedst i 2012

Polens bedste bygning i 2012 var ifølge den polske arkitektforening Det europæiske musik centrum i Luslawice, der er opført omkring den polske komponist Pendereckis gård.

Polens præsident Bronislaw Komorowski deltog for første gang i år ved offentliggørelsen af SARPs kåring af Polens bedste bygninger.