Museum om de polske jøder åbnet af præsidenter

jødisk_museum_warszawa_polen_polennu

Det jødiske museum, der fortæller om de polske jøders historie gennem tusinde år, blev officielt indviet af præsidenterne for Polen og Israel. PR-foto.


WARSZAWA: Præsidenterne fra Polen og Israel deltog tirsdag i åbningen af udstillingen om de polske jøder i det nye jødiske museum og kulturcenter, der ligger i det tidligere ghetto område.


En udstilling i det stort anlagte jødiske museum i Warszawa, der fortæller historien om de polske jøder gennem tusind år, er tirsdag officielt åbnet af den israelske præsident Reuven Rivlin og hans polske kollega, Bronislaw Komorowski. Det jødiske center blev åbnet sidste år, og er besøgt af 400.000 – men det er først nu, at selve udstillingen, som fylder en tredjedel af bygningen, er indviet.

SE VIDEO
polennu.dk: Det nye museum og kulturcenter om de polske jøders historie

Bilaterale samtaler

De to præsidenter havde forinden møde om det polsk-israelske samarbejde, og om situationen i Mellemøsten og i Ukraine. På et fælles pressemøde i præsidentpaladset sagde præsident Rivlin, at besøget i Polen var hans første udenlands rejse, siden han overtog embedet i juli.

Bekræfter relation

– Det nye museum, der er bygget med international støtte og med penge fra den polske stat, har kostet over 120 millioner dollars, og viser op og nedture i det polsk-jødiske forhold, bekræfter en fælles vilje til at bygge de bedste, venligste og mest frugtbare forbindelser mellem polakker og jøder, sagde Israels præsident i Warszawa.

Der var mange prominente gæster med til åbningen af det jødiske museum, blandt andet den polsk-fødte filminstruktør Roman Polanski.

Jødisk ghetto område

Den nye bygning ligger Anielewicza gaden 6 – i Muranow bydelen i Warszawa – i det område hvor de tyske nazister under Anden Verdenskrig, oprettede en jødisk ghetto, hvor mange polakker og jøder mistede livet.

Million-tab

I 1939 var der mere end 3 millioner jøder i Polen, men kun cirka 300.000 overlevede Holocaust og Anden Verdenskrig. Det anslås er der i dag er 20.000 jøder i Polen.

12.800 m2

Det nye museum er på 12.800 kvadratmeter, hvor af en tredjedel er udstillingsområde. Det er tegnet af den finske arkitekt Rainer Mahlamäki.