Museum om Katyn undervejs på internettet

  Polske efterladte kan, efter mere end 50 års mørklægning af sagen, nu få mere besked om hvad der skete deres kære, da de blev ført bort af russiske specialenheder i september 1939. Foto: Scene fra Andrzej Wajdas film Katyn, hvor efterladte søger nyt om deres kære


  WARSZAWA: Institut for National Erindring (IPN) og det polske forsvars museum, har indgået en aftale om at lave et museum om Katyn i cyberspace til april.


  I april 2010 markeres 70-året for massakren i Katyn hvor de polske officerer og landets elite blev udslettet af Rusland, efter at Stalin og den Røde Hærs NKVD-officerer havde besat det østlige Polen, den 17. september 1939.

  I forbindelse med 70 året vil Institut for National Erindring (IPN) og det polske forsvars museum, præsentere et nyt virtuelt museum om Sovjetunionen- og Tysklands besættelse af Polen i september 1939 og hvad der skete med den polske elite, om russernes benægtelser og meget andet.

  Mørklægning

  I 50 år, under kommunismen, var det forbundet med livsfare for en polak, blot at omtale Katyn-sagen, uden at give tyskerne skylden for forbrydelsen.

  I Katyn-sagen blev mere end 15.000 højtstående polakker henrettet ved nakkeskud. Sovjetunionen benægtede sagen, frem til kommunismens kollaps.

  Nyt håb

  Da Ruslands premiereminister Vladimir Putin 1. september besøgte Gdansk i forbindelse med 70 året for Anden Verdenskrigs start, lovede Putin at give polakkerne adgang til de russiske arkiver, for at få alle oplysninger om Katyn henrettelserne frem i lyset.

  Det nye ’museum’ åbner på 70-årsdagen i april næste år, og vil også indeholde et afsnit om den russiske besættelsesmagt tvangsflytninger af polakker fra deres hjemland til Sovjetunionen, bl.a. Sibirien.