Myrdet polsk familie mindes for at skjule jøder

Over 30.000 mennesker deltog i en mindeceremoni i Makowa i det østlige Polen, hvor en polsk familie blev udslettet for at skjule jøder tyskerne. Foto: KPRM.

MARKOWA: Over 30.000 deltog søndag i en ceremoni i dag for at mindes en polsk familie der blev myrdet af tyske besættere under Holocaust.


Over 30.000 deltog søndag eftermiddag sammen med den polske præsident Andrzej Duda, og andre højtstående i at markere saligkåringen – et skridt på vejen til at blive helgen – af en polsk familie, der blev myrdet af nazistiske tyske besættere, fordi de skjulte jøder under Holocaust. Familien hed Ulma til efternavn.

Pavens udsending

Ulmaerne er et forbillede for vores bestræbelser på at gøre det gode og hjælpe dem, der er i nød, sagde pave Frans særlige udsending, kardinal Marcello Semeraro, ved ceremonien i Markowa, landsbyen, hvor familien boede og døde. Byen ligger cirka 15 kilometer fra Rzeszow op mod grænsen til Ukraine.

Bonden Jozef Ulma og hans kone Wiktoria gemte otte jøder i deres hjem i det, i det sydøstlige Polen der den gang var besat af tyskerne. Det gjorde de selv om, der var dødsstraf for at hjælpe jøder.

Polsk familie helt udslettet

Efter at være blevet anmeldt af en lokal politimand, blev Jozef og hans kone Wiktoria der ventede barn i syvende måned, sammen med deres seks børn i alderen 2 til 8 år gamle tvunget til at se at de otte gemte jøder blev myrdet. Derefter myrdede tyskerne hele Ulma familien.

Hæder på Yad Vashem

I 1995 blev Ulma familien hædret af Yad Vashem i Jerusalem med en titel for ikke-jøder, der risikerede deres eget liv for at redde jøder under Anden Verdenskrig. 30.000 mennesker er anerkendt for den indsats, og polakkerne udgør den største del af gruppen med mere end 7.000 navne.

Saligkåring

Ulma-familiens saligkåringsproces begyndte i Polen i 2003, hvor dokumenterne efterfølgende blev sendt til Vatikanet i 2011. To år senere begyndte byggeriet af et museum i Markowa, til minde om polakker, der reddede jøder under Anden Verdenskrig.

Museet er opkaldt efter Ulmas-familien og åbnede i 2016. Fra 2018 indførte Polens parlament en national mindedag for polakker der reddede jøder under besættelsen. Det er den 24. marts – årsdagen for Ulma-familien brutale død.

LINK: Museum om Ulmas-familien i Markowa