Næsten hver femte polak vil mindes Smolensk i dag

jaroslaw_kaczynski_genvalgt_polennu

Jaroslaw Kaczynski foran præsidentpaladset, hvor han hver den 10. i en måned siden april 2010 har krævet en uvildig international undersøgelse af Smolensk katastrofen, hvor præsident Lech Kaczynski og 95 andre blev dræbt. Nu har den polske regering iværksat sin egen undersøgelse. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


WARSZAWA: I dag vil 18 procent af polakkerne mindes Smolensk ulykken, hvor Polens præsident og 95 andre højtstående polakker blev dræbt.


I dag er det seks år siden, at præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker blev dræbt ved et flystyrt ved indflyvningen til Smolensk lufthavn. Delegation skulle markere 70 året for mordet på over 22.500 polakker, der blev henrettet ved nakkeskud i af Sovjetunionen. De første grave blev fundet i Katyn skoven.

Markeres flere steder

Årsdagen markeres flere steder i Polen. Den nuværende præsident Andrzej Duda er i Krakow hvor Lech Kaczynski ligger begravet. Han har følge af den afdøde præsidents datter og hendes familie. I Warszawa er der ceremonier med regeringsmedlemmer flere steder i byen.

Særfly til Smolensk

En delegation på 200 polakker er taget til Smolensk i dag for at ligge blomster, og en ny film med titlen: Smolensk, havde premiere i de polske biografer op til årsdagen. Smolensk ulykken er genstand for stor politisk debat i Polen, og er et blødende sår i forholdet mellem Polen og Rusland. Håndteringen af ulykken har været kritisabel, og flyvraget tilbageholdes fortsat i Moskva. Alt sammen faktorer der er med til at holde liv i Smolensk debatten.

Flest unge

En undersøgelse, der er gennemført af Newsweek Polska, viser at 18 procent af polakkerne vil mindes de omkomne fra Smolensk i dag. Af de som vil mindes Smolensk ulykken er den største aldersgruppe de 24-årige (23 procent) og personer over 50 år (21 procent).

Årsagen stadig til debat

Flyulykken fandt sted i tæt tåge, og de officielle rapporter i Polen og Rusland er rimelige samstemmende om årsagerne, selv om russerne i deres undersøgelse blankt frikender flyvelederne i Smolensk. Men den afdøde præsident Lech Kaczynskis bror, Jaroslaw Kaczynski som i dag er Polens stærke mand, mener ikke at der var tale om en ulykke, men snarere om et muligt planlagt attentat af Donald Tusk og Rusland som bagmændene.

Hver den 10.

Siden 10. april har Kaczynski-støtter demonstreret foran præsidentpaladset i Warszawa hver den 10. i hver måned, for at kræve en international uvildig undersøgelse. Et krav som er blevet afvist internationalt også af Polens traditionelle venner. Men konspirationerne får næring af, at det netop var russiske mord på polakker der skulle markeres i Smolensk/Katyn.

Regeringen i Polen har iværksat en ny undersøgelse af Smolensk-tragedien, som ledes af forsvarsministeren.