NATO bekymret over russisk militærøvelse

  Ambassadørerne for NATO-landene var samlet i hovedkvarteret i Bruxelles, og var overrasket og foruroliget over de største russiske troppebevægelser siden Sovjetunionens kollaps i 1991. Foto: NATO.


  BRUXELLES: NATO’s ambassadører udtrykker bekymring over en stor hviderussisk og russisk militær-øvelse, der var et ’angreb’ på Polen og NATO.


  NATO ambassadørerne var samlet onsdag, og udtrykte misbilligelse over, at Rusland sammen med Hviderusland simulerede et angreb på Polen.

  Historisk dag

  Den store militærøvelse blev gennemført på 70 års dagen for Sovjetunionens besættelse af Polen under Anden Verdenskrig, den 17. september, oplyser tvn24.pl.

  Polsk reaktion

  Den polske udenrigsminister, Radek Sikorski, har tidligere på måneden skrevet til NATO’s hovedkvarter om de russiske troppebevægelser, der nu også har overrasket NATO-cheferne.

  I strid med samarbejdsånd

  NATO-ambassadørerne var enige om, at den russiske øvelse ved de polske grænser, strider mod ånden i bestræbelserne på et forbedret og åbent forhold mellem NATO og Moskva, som det er aftalt.

  Overraskende scenarie

  NATO’s talsmand James Appathurai sagde efter mødet, at ambassadørerne var overrasket over omfanget af de russiske og hviderussiske troppe-manøvrer, og den kendsgerning, at Rusland øver sig i at modstå et angreb fra Vesteuropa.

  Uden NATO

  Flere ambassadører gav udtryk for utilfredshed over at NATO ikke var inviteret med til øvelsen, og at NATO efter ambassadørernes møde, bør genoverveje indholdet af samarbejdet med Rusland.

  Russisk arrogance

  Den russiske ambassadør i NATO, Dmitrij Rogozin, sagde efter kritikken til russiske medier, at Moskva ikke har planer om at acceptere NATO’s beklagelser.