NATO havde ingen planer om at hjælpe Polen

  Radek_Sikorski_Polen_gov

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski fik udleveret NATO-dokumenterne fra 1980’erne i mandags. I går kunne polakkerne se dokumenterne på Udenrigsministeriets hjemmeside. Arkivfoto.


  WARSZAWA: NATO-dokumenter, der netop er blevet frigivet, viser at NATO ikke havde planer om at hjælpe Polen under krigsretstilstanden i 1980’erne.


  Hemmeligstemplede NATO-dokumenter fra årene 1980 til 1984 er blevet frigivet og udleveret til Polen mandag. I går kunne 65 af dokumenterne findes på det polske udenrigsministeriums hjemmeside.
  Frigivelsen af dokumenterne kommer ti år tidligere end planlagt.

  SE DOKUMENTERNE
  Eksternt link: Polens Udenrigsministerium

  Ingen hjælp til Polen

  Af dokumenterne fremgår det, at NATO og vesten ikke havde planer om at hjælpe Polen, såfremt landet var blevet invaderet af Sovjetunionen i 1980’erne.

  Historikere må dømme

  Ved overdragelsen mandag havde den polske udenrigsminister denne kommentar til indholdet:

  – NATO var ikke parat til at løbe risikoen for polakkernes frihed, viser dokumenter.

  Sikorski ville dog ikke fordømme sine NATO-partnere, men sagde, at det må være historikerne der skal dømme i det spørgsmål.

  Udenrigsministeren mener, at dokumenter er af stor betydning for alle der er interesseret i moderne historie.

  Privilegeret i dag

  – Det er en stor tilfredsstillelse at se, at på det tidspunkt, hvor polakkerne kæmpede for frihed, så blev de polske anliggender drøftet i NATO. I dag er Polen, som medlem af NATO, i en privilegeret position, se på begivenhederne i 1980’erne som en fjern historie, langt tilbage, sagde Sikorski i går.

  Kirkens betydning

  Dokumenterne omtaler også konsekvenserne af valget af den polske pave, om kirkens betydning og placering i det polske samfund, den hyldest som paven John Paul II modtog under hans første pilgrimsrejse til Polen i 1979, den fejlslagne økonomiske politik med den kommunistiske leder Edward Gierek i spidsen, og det brutale mord på præsten Jerzy Popieluszko i 1984.

  Krigsretstilstand 30 år

  NATO arkivarer arbejder nu med at afklassificere yderligere 180 dokumenter om Polen. Det vil bl.a. omfatte private referater fra NATO i 1980 – 1982. Dokumenterne skal bl.a. bruges til en udstilling om 30 året for krigsretstilstanden den 13. december 1981.

  For fem år siden blev arkiverne om Warszawa-pagten og NATO-modstanderne under Den Kolde Krig offentliggjort, og to år efter frigav CIA cirka 1.500 siders rapporter, der blev skrevet af Ryszard Kuklinski, polsk oberst og spion, der gav hemmelige dokumenter til USA op gennem 1970’erne og i begyndelsen af 1980’erne.

  Polen har været medlem af NATO siden 1999.

  SE DOKUMENTERNE
  Eksternt link: Polens Udenrigsministerium