NATO-jagerfly og amerikanske missiler i Polen

nato_jager_fly_over_østersøen_polen_polennu

Amerikanske missiller og jagerfly er i Østersøområdet i den kommende tid, som et modsvar på den øgede militære aktivitet i Rusland. Foto: NATO.


WARSZAWA: Krisen med Rusland har fået NATO til at optrappe sine aktiviteter i Østersø-området og i Polen med jagerfly og missiller.


Amerikanske og tyske jagerfly er kommet til Letland for at deltage i øvelsen Operation Sommerskjold XII, der gennemføres fra i dag og en uge frem.

Seks lande og 1.100 soldater

Øvelsen har deltagelse af 1.100 soldater fra Letland, Litauen, USA, Tyskland, Luxembourg og Canada, og gennemføres 250 kilometer fra den russiske grænse.

Øvelsen er et modsvar til Ruslands øvelse, hvor 80.000 soldater deltager og mere end 200 fly i den nordlige del af Rusland. De russiske styrker træner angreb på NATO-lande.

Missiler ved Warszawa

Også i Polen er der stor militær aktivitet. Amerikanske Patriot missiler og hundrede amerikanske soldater er kommet til Sochaczew-basen i Polen fra Tyskland, og øver sig 50 kilometer vest for Polens hovedstad sammen med de polske styrker. Amerikanerne er kommet til Polen i 30 lastbiler fra en base i Kaiserslautern i Tyskland.

Et stærkt signal

Under et besøg i Sochaczew lørdag sagde Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak, at øvelserne er med til at vise vores fælles evne til at flytte Patriot missiler for at forsvare Warszawa.

– Dette er vores allieredes reaktion på udviklingen i Østeuropa, det er et stærkt signal, der opfylder borgernes forventninger, sagde Siemoniak.

Venner

– Vi har altid været venner (Polen og USA, red.), og vi har været allierede i de seneste 16 år, og i den periode har vi altid stået side om side med USA.

– Da vi var i nød, var USA på vores side, sagde den polske statsminister.

Mere end papir

Den amerikanske ambassadør Stephen Mull, var også på besøg på den polske base, hvor han sagde at USA’s sikkerhedsgarantier overfor Polen betyder mere, end blot ord på et stykke papir.