NATO: Polens præsident skal ikke blande sig

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg på besøg i Det Hvide Hus hos Donald Trump. Stoltenberg har ringet og advaret den polske præsident Andrzej Duda, mod at blande sig i Europas sikkerhed uden om NATO. Arkivfoto/NATO.

WARSZAWA: NATO-generalsekretæren har ringet til Andrzej Duda, og fortalt ham at han skal blande sig uden om den tysk-amerikanske konflikt og sikkerheden i Europa, når han mødes med Donald Trump.


Polens præsident rejste tirsdag til USA, for at mødes med Donald Trump. Ifølge polennu.dk kilder, har Donald Trump kun afsat 30 minutter til at være i selskab med sin polske kollega Andrzej Duda.

Mandag ringede NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg til Andrzej Duda, og fortalte ham at han ikke skulle blande sig i konflikten mellem Donald Trump og Angela Merkel.

En repræsentant for Andrzej Duda har udtalt, at den polske præsident repræsentere både EU og NATO, når han onsdag mødes med Trump i Det Hvide Hus. Men det er næppe tilfældet. I al fald har Jens Stoltenberg forklaret Duda, at han ikke skal tale om NATO-forhold med Donald Trump.

Kilder siger til det respekterede dagblad Rzeczpospolita, at Stoltenberg understregede overfor Duda, at han i samtalen med Trump ikke må blande sig i den tysk-amerikanske tvist om indsættelsen af ​​amerikanske tropper i Europa. NATO-generalsekretæren mener, at det alene er et anliggende for hele alliancen, og ikke noget der skal diskuteres mellem Warszawa og Washington. Han understregede også, at den polske præsident ikke må optræde “på vegne af NATO”, fordi han ikke har noget mandat til det.

Trump er en trussel

En rådgiver for den tidligere polske præsident, Bronislaw Komorowski, siger:

– Trump er en trussel mod NATO. Det er en skam, at Dudas besøg i Det Hvide Hus sker på dette tidspunkt, siger Roman Kuźniar, der er rådgiver for den tidligere præsident Bronisław Komorowski, der ikke stille op til valget på søndag.

Den officielle erklæring fra samtalen blev ellers holdt i en diplomatisk tone. Stoltenberg skrev:

”God samtale med præsident Andrzej Duda om NATO’s svar på Covid-19 og forberedelserne til en mulig anden pandemi. Vi diskuterede forsvaret af alliancen og betydningen af ​​det transatlantiske bånd i uforudsigelige tider”, skrev nordmanden på Twitter.

Imidlertid henviste udtrykket “god samtale” til corona-krisen, og ikke til samtalen om forholdet til USA.

trump_duda
Polens præsident, der har afbrudt sin valgkamp derhjemme, mødes med sin amerikanske kollega Donald Trump onsdag.

Polens Kaczynski-regering har afsat 2 milliarder dollars – næsten 8 milliarder zloty til at få flere amerikanske soldater til Polen. Der er præsidentvalg i Polen på søndag.

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din interesse.