Ni år med konspirationer om Smolensk-ulykke

smolensk_17_apr_warszawa_2010
Mindeceremoni en uge efter ulykken - den 17. april 2010.

Den 17. april 2010 blev der afholdt et stort mindearrangement efter den tragiske ulykke, der kostede Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet. Mandag var det syv års dagen for ulykken. Arkivfoto.


WARSZAWA: Onsdag er det ni år siden, at præsident Lech Kaczynski og 95 andre polakker omkom i en flyulykke i Smolensk i Rusland. I morges lød sirenerne flere steder på minuttet for ulykken.


Onsdag er det ni år siden at Polens præsident og 95 andre højtstående polakker omkom ved en tragisk flyulykke i tæt tåge i Smolensk. Piloten blev presset til at forsøge at lande viser båndudskrifter, og trods tæt tyk tåge, en dårligt udrustet militærflyveplads og talrige advarsler, gjorde han det fatale forsøg, der kostede 96 polakker i dag for ti år siden.

Konspirationer

Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski har gentagne gange sagt, at man næsten har beviser for at det var en eksplosion der bragte flyet til jorden. Han mener at Rusland sammen med den daværende statsminister Donald Tusk, står bag ulykken. Polens nuværende præsident Andrzej Duda siger vedholdende, at sandheden om ulykken må komme frem.

SE OGSÅ
polennu.dk: 190 artikler om Smolensk (2010 – 2019)

Ulykken

Den 10. april 2010 om morgenen fløj Polens præsident Lech Kaczynski sammen med 95 andre højtstående polakker på en pilgrimstur til Smolensk i Rusland. Anledning var 70 året for henrettelserne af den polske elite – i alt 22.500 personer. Lidt over 15.000 af dem var officerer i den polske hær. En nedslagtning som Rusland først i 1990 erkendte at stå bag og før den tid var det forbunden med livsfare at tale om den udryddede elite.

Stalins ordre

Ordren til udryddelsen af den polske elite blev givet af Josef Stalin den 5. marts 1940 og de første 4.000 henrettede polakker blev fundet i Katyn-skovene ved Smolensk. Det var disse myrderier som præsidenten ville markere. Han var ikke inviteret med til den officielle markering hvor daværende statsminister Donald Tusk og hans daværende russiske kollega Vladimir Putin.

Ignorerede advarsler

Flyets kaptajn og den polske præsident valgte at se stort på advarslerne om at lande i Smolensk lufthavn. Den var lukket til af tæt tåge, og da Smolensk flyvepladsen er en militær landingsplads, og ikke en rigtig lufthavn, var der intet sikkerhedsudstyr til at hjælpe flyet ned i den tætte tåge. Og da Kaczynski havde betegnet turen som uofficiel, var den ikke omgivet af de sædvanlige sikkerhedsforeskrifter.

Nægtede anden lufthavn

Flyets kaptajn fik at vide, at de skulle lande et andet sted. Men det nægtede kaptajnen, under pres fra det fine selskab. Det blev fatalt da flyet styrede ind i en trætop, fordi kaptajnen havde slået højdealarmen fra. Ulykken indtraf 8:43.

Mayday, mayday

Tv-serien Mayday, der i perioder vises på DR tv, har lavet en meget teknisk informativ tv-serie om havariet den 10. april og årsagen – samt om flyets bevægelser inden det blev knust mod jorden. Der findes næppe nogle erfarne havarieksperter i verden, der vil tilslutte sig andre forklaringer end den som rapporterne og tv-udsendelsen fastslår med flere kilder som baggrund.

Ny undersøgelse

Selv om der er fuld klarhed over årsagen til den tragiske ulykke, så har den nye polske regering nedsat endnu en undersøgelseskommission. Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski vil ikke acceptere de officielle polske og russiske rapporter. Det til trods for at de alle er gennemført efter en international konvention, som de fleste civiliserede lande følger og resultaterne er tjekket af såvel polske som russiske efterforskere.

Den nye kommission er kommet med nye teorier, og kendte informationer om ulykken præsenteres nu af kommissionen som nye oplysninger. Kun meget få polakker tror på at det var et attentat der bragte flyet til jorden. Talrige gange har man lovet at kommende med fældende beviser, der knuser de hidtil kendte teorier. De mangler dog fortsat.

LÆS OGSÅ
Ekstra Bladet: Flystyrt vækker polsk konspirationsteori

Graver lig op

De omkomne polakker er alle (89) blevet gravet op igen til obduktion, selv om de pårørendes familier har bedt om gravfred. I november 2016 blev liget af Lech Kaczynski og hans hustru obduceret af danske retsmedicinere. Formålet var blandt andet at tjekke ligene for rester af sprængstoffer. Ifølge havarieksperter som polennu.dk har talt med, er det meget nemt at konstatere om der har været sprængstoffer involveret.

Walesa vil høre samtale

Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa, mener at sandheden om flyulykken kommer frem, når båndet med den sidste telefonsamtale efter flyets afgang fra Warszawa mellem Lech og Jaroslaw Kaczynski bliver offentliggjort. Det er endnu ikke sket. Han mener blandt andet, at Jaroslaw Kaczynski der skulle have været med flyet, pressede sin bror og flyets kaptajn til at forsøge at lande, trods advarsler fra både polske og russiske flyveledere.

Lech Walesa har altid sagt, at den ene af tvillingerne vil slå den anden ihjel, og den tilbageværende vil enten begå selvmord eller havne på et psykiatrisk hospital.

Smolensk-teorierne fortsætter, og går ind i det tiende år.