Nordea sælger ud i Polen til polske PKO Bank

  Nordea_i_Polen_0

  Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Skandinaviske Nordea sælger sine polske bank-, livsforsikrings- og finansieringsaktiviteter til PKO Bank Polski.


  Nu er det ganske vist. Nordea trækker sig ud af Polen, som polennu.dk tidligere har skrevet. I en meddelelse torsdag fra Nordea hedder det:

  – Som led i bestræbelserne på at nå sine finansielle mål og i tråd med strategien om at fokusere på markeder, hvor banken kan skabe positive kundeoplevelser og betydelige stordriftsfordele på grundlag af en førende markedsposition, har Nordea besluttet at sælge sine polske bank-, finansierings- og livsforsikringsaktiviteter, herunder Nordea Bank Polska S.A., Nordea Finance Polska S.A. og Nordea Polska Towarzystwo Ubezpieczen na Zycie S.A., til PKO Bank Polski for 694 mio. euro, skriver Nordea torsdag.

  Ti år i Polen

  – Vi har i de seneste ti år opbygget en stærk forretning i Polen. Salget er en rationel strukturel ændring for alle involverede parter. Det vil bidrage positivt til Nordeas langsigtede finansielle mål og det fortsatte arbejde med at udvikle vores forretning og serviceydelser. Samtidig bliver vores kunder og medarbejdere i Polen en del af en førende polsk bank, siger Nordeas koncernchef Christian Clausen.

  Svært i Polen

  Om baggrunden for salget siger Nordea koncernchefen:

  – I de senere år er polske banker blevet pålagt øgede krav i forhold til virksomhedsledelse og drift, herunder et krav om at børsnotere mindst 25 pct. af bankens aktier på børsen i Warszawa, hvor det frie omløb af aktier i Nordea Bank Polska i dag er 0,8 pct. Disse krav gør det stadig vanskeligere at opretholde Nordeas fælles driftsmodel, som anvendes på tværs af alle andre markeder. Samtidig vil det kræve betydelige investeringer at opnå den størrelse, der er nødvendig som følge af konsolideringen af det polske bankmarked.

  Del af strategi

  – Denne transaktion er et led i gennemførelsen af Nordeas strategi. Vi fortsætter arbejdet med at skabe fremtidens relationsbank, der bygger på den stabilitet, som kun kan opnås med en egenkapitalforrentning i topklasse, et solidt kapitalgrundlag og lav volatilitet. Salget er i overensstemmelse med implementeringen af planen om at levere stærk lønsomhed inden for alle områder, enheder og segmenter i banken, siger Christian Clausen.

  Skal godkendes

  Transaktionen forventes gennemført i løbet af 2013 og skal godkendes af myndighederne. Indtil da vil kunderne fortsat blive betjent af Nordea Bank Polska som en del af Nordea koncernen.
  PKO Bank Polski vil i overensstemmelse med de lokale børsregler fremsætte et offentligt købstilbud på aktierne i Nordea Bank Polska S.A.

  Som følge af transaktionen forventer Nordea koncernen at rapportere sine polske aktiviteter som ophørte i andet kvartal.

  Nordea Lodz går fri

  Nordea Operations Centre i Lodz og det polske pensionsselskab påvirkes ikke af transaktionen.