Ny bog om polske kunstneres eksperimenter med narkotika

  Chopin_foto_måske_falsk_1

  Komponisten og pianisten Frederic Chopin var en af de polske kunstnere, der eksperimenterede med narkotiske stoffer. Chopin brugte opium. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Bogen Encyklopædi af polsk psychedelia skildrer kendte polske kunstneres eksperimenter med bevidsthedsudvidende stoffer.


  Encyklopædi af polsk psychedelia, der udkom midt i april, fortæller om brug af narkotiske stoffer i Polen gennem århundreder. Forfatteren Kamil Sipowicz fokuserer især på kendte polske kunstneres brug af hallucinogener i forbindelse med skabelsen af deres kunst.

  Chopin og opium

  For eksempel brugte den verdensberømte komponist Frederic Chopin opium. Stoffet blev i 1800-tallet anvendt mod tuberkulose, som komponisten led af. De to største polske romantiske digtere, Adam Mickiewicz og Juliusz Slowacki, havde også kontakt med bevidsthedsudvidende stoffer.

  Science fiction og LSD

  Bogen afslører ligeledes den verdenskendte polske science fiction-forfatter Stanislaw Lems eksperimenter med LSD. Lem fortalte om sine oplevelser i en korrespondance med den amerikanske forfatter Phillip Dick.

  Åbenlys brug

  Den første polske kunstner, der åbent eksperimenterede med psykedeliske stoffer, var forfatteren og maleren Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885-1939). Han har beskrevet, hvilken effekt blandt andet morfin, kokain og elefantfodkaktus havde på hans kunstneriske virke. Mange af Witkiewiczs malerier er suppleret med information om, hvilket hallucinogen kunstneren var påvirket af, da han malede billedet.

  Encyklopædi af polsk psychedelia vækker stor opsigt i Polen.