Ny chef for NATO center indsat om natten

Polens_forsvarsministerium_udskiftede_chef_midt_om_natten

Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz udsendte natten til fredag en pressemeddelelse om indsættelsen af NATO centerets ny chef. Foto: Polens Forsvarsministerium


WARSZAWA: Embedsmænd fra Polens forsvarsministerium tiltvang sig natten til fredag adgang til NATO’s Center for Kontraefterretning for at indsætte ny chef.


Klokken halv to natten til fredag tiltvang to ledende embedsmænd fra Polens forsvarsministerium sig adgang til NATO’s Center for Kontraefterretning i Warszawa eskorteret af militærpoliti.

Kopieret nøgle

Embedsmændene havde en kopieret nøgle med til at låse sig ind og sendte den tilstedeværende nattevagt hjem med ordrer på ikke at informere NATO centerets chef Krzysztof Dusza.

Ny chef

Ifølge en pressemeddelelse fra forsvarsministeriet var den ene af embedsmændene den ny-udnævnte chef for NATO centeret oberst Robert Bala.

Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski forklarede fredag morgen, at de hidtidige medarbejdere i NATO centeret havde mistet adgangen til klassificeret materiale, og derfor måtte erstattes af nye medarbejdere.

– Når det gælder militære udskiftninger, så udføres denne type beslutninger øjeblikkeligt, sagde udenrigsministeren fredag morgen til Radio Tre.

Aldrig sket før i NATOs historie

NATO har i en pressemeddelelse meddelt, at sagen er et internt polsk anliggende, fordi Centeret for Kontraefterretning er oprettet af Polen og Slovakiet i fællesskab og formelt ikke er et NATO organ.

En anonym embedsmand fra NATO siger dog til dagbladet Rzeczpospolita, at der aldrig har været en lignende episode i NATO’s historie, hvor et medlemsland har tiltvunget sig adgang til NATO-faciliteter. Embedsmanden fortæller også, at NATO hverken er blevet informeret før eller efter hændelsen af de polske myndigheder