Ny ejer af skibsværfterne i Gdynia og Szczecin

  Skibsværftet i Gdynia ved Gdansk er solgt for 288 millioner zloty. Salget sker som et led i en aftale mellem EU og Polen om tilbagebetaling af ulovlig værftsstøtte. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  Gdynia skibsværft kom under hammeren for 288 millionerne zloty. Samme investor betalte 161 millioner for værftet i Szczecin. Regeringen lover, at der fortsat skal bygges skibe i de to byer.


  Konsortiet United International Trust, der er registreret på de hollandske Antiller, og har arabiske ejere, har købt skibsværfterne i Gdynia og Szczecin.

  De nye ejere vil fortsætte med at bygge skibe på værfterne, forsikrede den polske finansminister Aleksander Grad på en pressekonference efter de to auktioner.

  Stor interesse

  35 potentielle interesserede investorer havde betalt for at få adgang til at byde på værftet i Gdynia, der blev solgt for 288 millioner zloty, selv om mindsteprisen var fastsat til 308 millioner. Til gengæld beholder myndigheder foreløbig nogle af bygninger.

  Samme ejer i Szczecin

  I Szczecin blev skibsværftet solgt til den samme investor, og har var mindsteprisen ved auktionens start fastsat til 100 millioner zloty, men den endelig pris endte på 161 millioner.

  Krav fra EU

  Salget af skibsværfterne er en følge af en EU-dom fra november 2008, hvor Polen er idømt en tilbagebetaling af ulovlig udbetalt skibsværftsstøtte. Fra salget af værfterne skal dække omkostninger, som skal betales senest dagen før valget til EU-parlamentet den 7. juni 2009.