Ny lov kan sætte en stopper for vindmøller i Polen

  DONG bygger sin tredje vindmøllepark i Polen
  På en enkelt dag udgjorde grøn strøm 40 procent af det samlede polske elforbrug. Men andelen af kul er fortsat den største i Europa. Arkivfoto.

  Danske vindmølleproducenter går en usikker fremtid imøde på det polske marked, efter at et nyt lovforslag har givet bekymring i den polske vindmøllebranche. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Et nyt kontroversielt lovforslag kan sætte en stopper for væksten i antallet af vindmøller i Polen.


  En ny lovgivning, der er undervejs i Polen, kan sætte en brat stopper for det ellers sprudlende vindmøllemarked, som har udviklet sig til et af de bedste markeder for blandt andet den danske vindmølleproducent Vestas, skriver finans.dk.

  Nye krav og sagsbehandling

  Ifølge den europæiske vindmølleforening, EWEA, vil de polske lovforslag, hvis de gennemføres, komplicere godkendelsesprocesser og begrænse mulighederne for opsætning af nye vindmøller. Det foreslås blandt andet, at distancen til beboelse, bygninger og naturreserver skal være på minimum ti gange den totale højde på en vindmølle.

  1,5 km afstand

  Ifølge foreningen er den gennemsnitlige højde på en vindmølle op til toppen af vingespidsen er på mellem 140 og 160 meter. Lovgivningen vil dermed betyde, at de mest moderne vindmøller skal placeres mindst 1,5 km. fra en hvilken som helst beboelseszone eller beskyttet naturområde.

  – Det fremsatte lovforslag er dybt bekymrende. Det vil binde nye projekter i bureaukratiet og gøre livet svært for eksisterende møller, der ikke lever op til de lovgivningsmæssige krav, siger Giles Dickson, der er administrerende direktør for EWEA.

  Næststørste marked

  Polen var det næststørste marked i Europa sidste år med installering af 1,3 gigawatt i ny kapacitet, hvilket i regionen kun blev overgået af Tyskland. Danske Vestas er store i Polen, hvor vindmøllegiganten sidste år leverede møller med en samlet kapacitet på 774 megawatt, skriver finans.dk.

  Polen er Vestas næst vigtigste marked, kun overgået af USA.