Ny lov skal bekæmpe ballade ved fodboldkampe

Bronislaw_Komorowski_årets_mand_i_Polen_2

Polens præsident, Bronislaw Komorowski, der selv er fodbold-fan, har underskrevet en ny lov der skal sætte en stoppe for ballade ved bl.a. fodboldkampe. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens præsident har netop underskrevet en ny lov, der betyder stramning af sikkerheden ved store arrangementer.


Polens præsident Bronislaw Komorowski har underskrevet en ny lov, der skal øge sikkerheden ved store arrangementet – loven skal blandt andet øge sikkerheden i forbindelse med EM i fodbold, som spilles næste år i Polen og Ukraine.

Polsk liga

Men loven er hovedsagligt lavet med afsæt i de senere års optøjer i forbindelse med kampe i den polske fodboldliga og seneste i forbindelse med en landskamp i marts, hvor 60 polakker blev anholdt. UEFA har udtrykt bekymring over grupper af hooligans blandt de polske fodboldfans.

Maskeforbud

Loven betyder blandt andet, at tilskuere der bærer elefanthuer eller på anden måde har tildækket deres ansigter, kan anholdes uden videre, og tildeles en bøde på 2.000 zloty.

Mild øl

Fremover bliver det kun muligt at købe øl med lav alkoholstyrke på stadion. Fremover må alkoholprocenten ikke overstige 3,5 procent, og det bliver forbudt at medbringe og indtage alkohol, der ikke er købt på det pågældende stadion eller koncerthus.

Elektronisk sikkerhed

I forbindelse med fodboldkampe, skal der installeres elektroniske sikkerhedssystemer på samtlige stadions senest i 2014. Systemet skal bl.a. sikre, at hooligans der i forvejen er udelukket fra kampe, ikke får mulighed for at købe billetter andre steder. Det nye system skal også screene publikum for våben og andre genstande der kan skade andre mennesker.

Godkendt på trods

Lovforslaget blev godkendt af Sejmen i juli, men en række folkevalgte har intenst bedt præsidenten om at nedlægge veto mod forslaget, fordi de mener at øl hører med til fodboldkampe.

Den polske præsident har med sin underskrift, afvist opfordringerne om at nedlægge veto.