Ny måling: Andrzej Duda vinder præsidentvalget

andrzej_duda_polennu
Polens præsident Andrzej Duda vandt valget i juni og juli knebent. Mange har klaget over valget, og i en ny OSCE-rapport får de medhold i at valget ikke blev gennemført efter normale demokratiske standarder for et land i den frie verden. Arkivfoto.

WARSZAWA: En ny måling der er gennemført under corona-krisen, viser at præsident Andrzej Duda kan vinde præsidentvalget allerede i første runde.


En ny meningsmåling der er gennemført af wp.pl viser, at den siddende polske præsident Andrzej Duda vil blive genvalgt den 10. maj i valgets første runde, hvis man spørger polakkerne i dag. Tidligere undersøgelser har vist, at Andrzej Duda kun kunne vinde i anden valgrunde.

Lidt mere end de krævede 50 procent

Ifølge undersøgelsen vil Andrzej Duda få 51,35 procent, mens hans vigtigste rival, Małgorzata Kidawa-Błońska nu kun kan regne med støtte fra 19,79 procent i første valgrunde.

De øvrige kandidater opnår følgende resultat i målingen:

PSL-partiformanden, Władysław Kosiniak-Kamysz (8,98 procent), lederen af partiet Forår under Forenet Venste, Robert Biedroń (7,59 procent), journalist og forfatter Szymon Hołownia (6,62 procent) og medlem af det stærkt nationalistiske, Konføderationen, Krzysztof Bosak (5,51 procent).

Corona-krise

Undersøgelsen er gennemført midt under corona-krisen den 11 til 13. marts.

Det blev også undersøgt, hvordan polakkerne vil stemme i en anden valgrunde. Også her vil præsident Andrzej Duda vinde. Han ville opnå 56 procent af stemmerne, mens Małgorzata Kidawa-Błońska ville få 44 procent.

Det er præsidentvalg i Polen den 10. maj, og med en evt. anden valgrunde den 24. maj. Foreløbig er der ingen planer om at udsætte valget på grund af corona-truslen.