Ny måling: Regeringspartiet i fremgang

  pis_i_fremgang

  Der er grund til smil hos Lov og Retfærdighedspartiet, hvis man skal tro den seneste meningsmåling der giver regeringspartiet en fremgang på cirka ti procent i forhold til lokal og regionalvalgene i oktober/november. PR-foto.


  WARSZAWA: En ny meningsmåling giver regeringspartiet opbakning fra 42 procent af polakkerne mod de 33 procents opbakning partiet fik ved lokal og regionalvalgene for en måned siden.


  Det statskontrollerede nyhedsbureau PAP skriver, at en ny CBOS-måling viser at Lov og Retfærdighedspartiet vil gå markant frem i forhold til seneste parlamentsvalg – også i forhold til de netop afsluttede lokal og regionalvalg. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.051 polakker før, under og efter Polens nationaldag 11. november.

  Lov og Retfærdighed (PiS) – 42 procent
  Borgernes Platform (PO) – 21 procent
  Polske Bondeparti (PSL) – 7 procent
  Kukiz 15 – 6 procent
  Demokratisk Venstrealliance (SLD) 5 procent

  Ingen andre partier opnår – ifølge den statskontrollerede måling – de fem procents spærregrænse. Det gælder overraskende nok også oppositionspartiet Moderne Polen (N) – der stillede op sammen med PO ved lokal og regionalvalgene.

  Meningsmålinger

  Det skal dog understreges, at det er blevet sværere at tro på meningsmålinger i Polen de seneste år. Udsvingene fra en måling til en anden kan være på ti procent. Ved lokal og regionalvalgene i oktober og november fik Lov og Retfærdighedspartiet 33 procent af stemmerne, mens de ved seneste parlamentsvalg opnåede 37,5 procent. Stigningen i tilslutningen til regeringspartiet, kan også være et udtryk for, at Polen på nationalt plan mangler en slagkraftig opposition.

  At der kan være stor forskel på resultaterne ved lokal og regional i forhold til parlamentsvalget er dog normalt. Det Polske Bondeparti står f.eks. meget stærkt lokalt og regionalt, mens det kniber når det gælder de nationale afstemninger.